CORESPONDENȚĂ Interviu cu Paulo Rangel, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: În contextul în care vor fi alegeri europene în mai 2019, cu atât mai mult avem datoria de a facilita dialogul intercultural

Corespondență din Ericerira, Portugalia

Paulo Rangel, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că la nivel european este nevoie de dialog pentru ca UE să continue să fie unită și că multiculturalismul este un atribut important al continentului european.

Foto: Calea Europeană

În Ericerira, Mafra, Portugalia se desfășoară între 18-19 octombrie a XXI-a Conferință anuală a Grupului PPE de dialog intercultural între bisericile și instituțiile religioase, „Ce fel de Europă ne dorim?”, prilej cu care Partidul Popular European a facilitat dezbateri pe teme precum viitorul Europei, tineri, familie și educație, dar și pace și securitate.

Calea Europeană:Ce ne puteți spune despre importanța organizării celei de-a 21-a ediție a conferinței în Ericeira și care este rolul dialogului în aceste vremuri tulburi?

Paulo Rangel: Aceasta este cea de-a 21-a conferință despre dialogul intercultural și interreligios în Europa și locația, Lisabona, nu a fost aleasă în mod accidental. Aici în Portugalia sunt foarte multe culturi care au venit în contact, avem deschiderea la Oceanul Atlantic ceea ce ne oferă o perspectivă lărgită și astfel este un loc potrivit pentru a discuta despre multiculturalism, integrare, dialog, toleranță și deschidere.

Calea Europeană: Care este noutatea conferinței de anul acesta?

Paulo Rangel: Anul acesta am încercat să ducem acest dialog și mai departe, cu religii care nu sunt la fel de prezente în Europa, și anume budismul și hinduismul, ceea ce este foarte apropiat de spiritul Portugaliei care are capacitatea de a dialoga foarte ușor cu alte culturi. Bineînțeles, și dacă ne raportăm la dialogul dintre religiile cu cei mai mulți adepți în Europa trebuie să menținem, dar și să cultivăm această toleranță, incluziune, dar și o abordare îndreptată către cât mai multă înțelegere reciprocă.

Calea Europeană: Anul viitor vor avea loc alegeri europene în mai. Credeți că o mai bună relație între culturi  va duce la o Europă mai sigură și mai puțin extremistă?

Paulo Rangel: Da, în contextul în care vor fi alegeri europene în mai 2019, cu atât mai mult avem datoria de a facilita dialogul căci în lipsa acestuia pot apărea disensiuni. Viitorul Uniunii Europene constă în cooperare la toate nivelurile. Europa este cunoscută pentru multiculturalism și se mândrește cu acest lucru.

Citiți și 

„Ce fel de Europă ne dorim?” Grupul PPE discută rolul religiei în dezbaterile privind viitorul Europei (Corespondență)

Rolul religiilor în viitorul UE. Interviu cu primarul municipalității Mafra: Sunt împotriva oricărei abordări care nu construiește poduri și nu cultivă toleranța

„Nu va fi pace în lume dacă nu este pace între religii”. Fatima, lăcaș religios cunoscut de toți pelerinii din lume

Calea Europeană: Deci, cu alte cuvinte, spuneți că pentru viitorul integrării Uniunii Europene religiile vor juca un rol important precum facilitator și promotor al dialogului dintre statele membre.

Paulo Rangel: Cu siguranță, religiile vor crea poduri între state, între cetățeni, între culturi, între comunități. Și integrarea nu se va putea face face fără o continuă colaborare a acestora, fără ca cetățenii să se implice și să vadă un viitor unit al Uniunii. Sunt multe pericole în viitor, dar oamenii nu trebuie să cadă pradă discursului populist, iar această toleranță cultivată prin intermediul religiilor va realiza tocmai acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.