Acord bilateral din ”nouă generație”. UE a semnat acordul de liber schimb cu Singapore, prima înțelegere de acest fel încheiată de Bruxelles cu un stat membru ASEAN

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Uniunea Europeană a semnat acordul de liber schimb cu Singapore, primul acord de acest fel în regiunea ASEAN (Asociația națiunilor din sud-estul Asiei). Un acord privind protecția datelor, a fost, de asemenea, încheiat.

”Acest lucru implică mai multe oportunități pentru companiile noastre și legături mai stânse cu partenerii noștri din sud-estul Asiei”, a precizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unei postări pe pagina sa de Twitter.

La 15 octombrie, Consiliul a adoptat decizii privind semnarea a două acorduri între UE și Singapore:

– un acord de liber schimb

– un acord privind protecția investițiilor

Acordurile comerciale și de investiții dintre UE și Singapore reprezintă primele acorduri comerciale și de investiții bilaterale încheiate între UE și un stat membru al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Singapore este de departe cel mai mare partener ASEAN al UE, asigurând aproximativ o treime din comerțul cu bunuri și servicii dintre UE și ASEAN.

Comerțul bilateral cu bunuri s-a ridicat la 53.3 miliarde euro în 2017, exporturile UE fiind în valoare de 33.16 miliarde euro și constând în principal în automobile și echipamente, iar importurile s-au cifrat la 20.14 miliarde euro, constând în principal în produse chimice și farmaceutice.

Înainte de încheierea acordului, majoritatea bunurilor din UE puteau deja intra în Singapore cu scutire de taxe vamale.

Acum ALS va elimina tarifele rămase în termen de 3-5 ani, în funcție de categoria de produse. De asemenea, acesta va elimina barierele tehnice și netarifare, recunoscând standardele și testele de siguranță ale UE din domenii-cheie, precum cele ale produselor electronice și farmaceutice și ale pieselor de schimb pentru autovehicule. Pentru produsele pescărești și produsele agricole prelucrate care intră pe teritoriul UE vor continua să se aplice anumite tarife.

ALS va elimina restricțiile din sectorul serviciilor, în cadrul căruia schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 44.4 miliarde euro în 2016. UE este cel mai mare partener comercial pentru Singapore în domeniul serviciilor, iar peste 10.000 de întreprinderi UE folosesc Singapore drept centru de deservire a întregii regiuni.

Acordul comercial dintre UE și Singapore este unul dintre primele acorduri bilaterale ”din nouă generație”. Pe lângă clasica eliminare a taxelor vamale și a barierelor netarifare din calea comerțului cu bunuri și servicii, acesta conține dispoziții importante privind protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor, achizițiile publice, concurența și dezvoltarea durabilă.

Acordul cu Singapore privind protecția investițiilor va continua să îmbunătățească climatul de investiții și va oferi o mai mare securitate investitorilor, protejând, în același timp, drepturile UE și Singapore de a reglementa și de a urmări obiective în materie de politică publică, precum protecția sănătății publice, a siguranței și a mediului.

Acesta va înlocui 12 tratate bilaterale de investiții în vigoare între Singapore și statele membre ale UE.

UE și Singapore au lansat negocieri comerciale și în materie de investiții în 2010. Discuțiile s-au încheiat în 2014.

În urma avizului Curții Europene de Justiție din mai 2017, Comisia a propus două acorduri separate în aprilie 2018:

– un acord de liber schimb, care conține domenii de competență exclusivă a UE și, prin urmare, necesită – numai aprobarea Consiliului și a Parlamentului European înainte de a putea intra în vigoare

– un acord privind protecția investițiilor, care, implicând competențe partajate, va trebui, de asemenea, să facă obiectul procedurilor naționale de ratificare relevante în toate statele membre înainte de a putea intra în vigoare. Orizontul de timp pentru punerea în aplicare a prezentului acord este, prin urmare, mult mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.