Acord istoric după 27 de ani: Atena și Skopje s-au înțeles privind numele Macedoniei. NATO anunță că se pregătește pentru aderarea Macedoniei la Alianță

Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au ajuns marţi la un ”acord” istoric cu privire la numele Macedoniei, a anunţat premierul grec Alexis Tsipras, informează agențiile internaționale de presă, punându-se astfel capăt unei perioade de 27 de negocieri și creându-se premisele pentru ca Atena să renunțe la veto-ul său care blochează în prezent parcursul european și euro-atlantic ale Skopje-ului.

“Am veşti bune: cu puţin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulţi ani”, i-a spus Tsipras preşedintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marţi după-amiază, precizează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

“Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condiţiile impuse de Grecia”, a declarat Tsipras la finalul unei discuţii telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev.

Noul nume al țării: Republica Macedoniei de Nord

Conform acordului, țara cunoscută la nivelul ONU drept Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) se va numi Severna Makedonija sau Republica Macedonia de Nord, relatează BBC.

Limba sa va fi macedoneană și poporul său este cunoscut sub numele de macedoneni (cetățeni ai Republicii Macedonia de Nord).

În mod semnificativ, premierii Tsipras și Zaev au fost de acord că noul nume va fi folosit atât pe plan internațional, cât și pe plan bilateral, astfel încât chiar și cele 140 de țări care recunosc numele Macedonia vor trebui să adopte și Macedonia de Nord.

NATO cere finalizarea acordului pentru ca Macedonia să adere la Alianța Nord-Atlantică

Obţinut după o dispută de 27 de ani, acest acord este așteptat să deblocheze aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

FOTO: NATO

De altfel, într-o declarație remisă CaleaEuropeana.ro, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat acordul încheiat între prim-ministrii Tsipras și Zaev cu privire la soluționarea disputei numelui dintre Atena și Skopie.

Acest acord istoric este testamentul multor ani de diplomație răbdătoare și a dorinței acestor doi lideri de a rezolva o dispută care a afectat prea mult regiunea. Acum fac apel către ambele țări să finalizeze acordul la care au ajuns cei doi lideri. Acest lucru va sprijini Skopje pe calea sa de aderare la NATO. Și va contribui la consolidarea păcii și a stabilității în Balcanii de Vest mai larg”, a declarat Stoltenberg.

Disputa de până acum a costat aderarea Macedoniei la NATO, respinsă prin veto de Atena în 2008 în cadrul Summitului de la București. Grecia a blocat, de asemenea, și calea acestei țări balcanice către aderarea la UE.

Macedonia trebuia să primească invitația de aderare la NATO în anul 2008. Negocierile de aderare la UE ar putea debuta anul acesta

În ceea ce privește aderarea la NATO, Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

Pe de altă parte, Macedonia speră să primească undă verde și de la Uniunea Europeană pentru începerea negocierilor de aderare în luna iunie, mai ales în condițiile în care Comisia Europeana a adoptat în luna martie strategia pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest, iar președintele executivului european, Jean-Claude Juncker, s-a aflat zilele trecute într-un turneu fără precedent în regiune, avansând din nou termenul anului 2025 pentru extinderea UE prin aderarea țărilor din regiune.

Cei doi vecini, Grecia şi Macedonia, sunt implicaţi în disputa asupra numelui de când aceasta din urmă a devenit independentă în urma dezintegrării fostei Iugoslavii în 1991. Atena susţine că numele este strâns legat de istoria sa antică şi aparţine provinciei sale omonime de nord, acuzând Skopje de încercare de uzurpare a identităţii şi chiar a teritoriului său.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.