Acordul privind Brexit nu este „deschis spre renegociere”, vor transmite liderii UE 27 reuniți la Bruxelles (proiect de document)

Acordul privind Brexit nu este „deschis spre renegociere”, vor afirma liderii UE 27 potrivit unui document ce va fi convenit joi la un summit desfășurat la Bruxelles, transmite Politico Europe.

FOTO: European Commission/ Twitter

Ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene au discutat documentul, care a fost consultat, în cadrul unei întâlniri desfășurate miercuri în cadrul pregătirii pentru reuniunea la nivel înalt a Consiliului European.

Potrivit documentului în şase puncte, pregătit de UE pentru a o ajuta pe şefa executivului britanic Theresa May să-şi convingă parlamentul să aprobe acordul de Brexit, orice noi asigurări primite „nu vor modifica sau veni în contradicţie cu” acordul încheiat deja. 

Reprezentanţii celorlalte 27 de state din UE nu au căzut încă de acord în totalitate asupra documentului citat şi, conform unor surse diplomatice, acesta ar putea suferi schimbări considerabile.

Mai multe surse diplomatice din Uniunea Europeană au indicat că Marea Britanie ar dori ca aşa-zisul mecanism de „backstop” legat de frontiera irlandeză să fie ridicat după trei ani. Proiectul de document citat de Reuters nu evocă în schimb niciun fel de date privind renunţarea la acest mecanism.

La summitul de două zile de la Bruxelles, la care sunt aşteptaţi liderii tuturor celor 28 de state membre actuale, inclusiv Theresa May, va fi dominat de discuțiile privind Brexit și negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020.

Informațiile vin în contextul în care premierul britanic Theresa May a supraviețuit unui vot de încredere în cadrul Partidului Conservator la două zile distanță după ce a suspendat desfășurarea votului privind acordul pentru Brexit în Camera Comunelor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.