Acuzații între Recep Tayyip Erdogan și Benjamin Netanyahu. Președintele turc: Eşti un terorist | Premierul israelian: Nu primim lecţii de morală din partea celui care bombardează civili

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, spunându-i că este un ”terorist”, după ce acesta a respins ”lecțiile de morală” ale Turciei privind ciocnirile care au avut loc vineri între Gaza și Israel, soldate cu victime, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Hei, Netanyahu! Eşti un ocupant! Şi ca ocupant te afli pe aceste locuri. În acelaşi timp, eşti un terorist”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat adresat susţinătorilor săi din Adana (sudul Turciei).

”Ceea ce le faci palestinienilor oprimaţi va fi înscris în istorie şi noi nu vom uita niciodată. Poporul israelian nu se simte confortabil cu ceea ce faci”, a completat liderul de la Ankara. ”În ce ne priveşte, noi nu suntem vinovaţi de niciun act de ocupaţie”, a mai spus el.

Dar Netanyahu a reacţionat duminică afirmând pe contul său de Twitter că ”armata cea mai etică din lume nu are de primit lecţii de morală din partea celui care bombardează civili fără discernământ de ani de zile”.

Cel puţin 16 palestinieni au fost ucişi vineri şi mai multe sute au fost răniţi de forţele de securitate israeline în timpul uneia dintre cele mai mari demonstraţii palestiniene care a avut loc în ultimii ani de-a lungul graniţei Israel – Gaza.

Zeci de mii de palestinieni, care cer ca refugiaţii să aibă dreptul de a se întoarce în ceea ce acum este Israel, s-au adunat de-a lungul gardului de la frontiera de 65 de kilometri, unde au fost ridicate corturi pentru cele şase săptămâni de protest, cât au fost anunţate. Armata israeliană a estimat că au fost 30.000 de persoane.

Este cunoscut faptul că Turcia este un avocat vocal al cauzei palestiniene, mai ales în contextul anunțului făcut de președintele american privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. La 18 decembrie 2017, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va deschide o ambasadă în Ierusalimul de Est, după ce a acesta a îndemnat în cadrul summitului extraordinar al Organizației Cooperării Islamice ( OCI) la recunoașterea Ierusalimului de Est drept capitală a Palestinei.

Decizia liderului de la Ankara survenea ca formă de răspuns la hotărârea președintelui american Donald Trump de a recunoaște Orașul Sfânt drept capitală a Ierusalimului.

Anunțul lui Donald Trump de la 6 decembrie a generat nemulțumirea mai multor state, care au dezaprobat decizia liderului de la Casa Albă, dar și izbucnirea a numeroase proteste în mai multe state europene, dar și în Turcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.