Administraţia Trump reinstituie toate sancţiunile împotriva Iranului începând din 5 noiembrie

Administraţia Trump reinstituie toate sancţiunile împotriva Iranului, suspendate prin acordul nuclear din 2015, informează BBC News. Casa Albă a comunicat că acestea sunt „cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Iranului” şi că au ca ţintă sectorul energetic, precum şi sectoarele transporturilor şi bancare. Măsura va intra în vigoare din 5 noiembrie.

Totuşi, opt ţări nu vor fi penalizate de SUA dacă vor continua să importe petrol din Iran. Printre acestea se numără Italia, India, Japonia şi Coreea de Sud, conform Associated Press. De asemenea, conform Reuters şi Turcia este exceptată.

„Sancţiunile vin”, a scris preşedintele american, Donald Trump, pe Twitter după anunţul de vineri.

SUA a reimpus sancţiunile gradual după ce s-a retras din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, dar analiştii susţin că această mişcare este cea mai importantă pentru că vizează cele mai importante sectoare ale economiei iraniene.

Conform acordului din 2015, Iranul şi-a limitat activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul.

Pe lista de sancţiuni vor fi trecute numele a peste 700 de persoane fizice, entităţi, vase şi aeronave inclusiv bănci importante, exportatori de petrol şi companii de transport.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, a declarat că sancţiunile au ca scop „schimbarea fundamentală a comportamentului” Iranului. El a declarat că există 12 cereri pe care Iranul trebuie să le îndeplinească pentru a fi ridicate sancţiunile. Printre acestea se află şi încheierea susţinerii faţă de terorism şi a intervenţiei militare din Siria precum şi oprirea totală a dezvoltării de arme nucleare.

Pompeo a explicat că unele ţări nu vor putea să îşi oprească importurile de petrol iranian imediat şi acestea au fost exceptat cu condiţia că le vor reduce şi în final, le vor opri complet.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.