Alegeri în Polonia. PiS, partidul de guvernământ, pierde influență în țară. Noul primar al Varșoviei este vicepreședinte al PPE

Partidul de guvernământ din Polonia, PiS, a câștigat cele mai multe voturi în cadrul alegerilor locale de duminică, 32,3%, potrivit exit poll-urilor. 

Cele mai mari partide din opoziție au câștigat aproximativ 41% din voturi, Platforma Civică (24,7%) și Partidul Popular Polonez (16,6%). Din 16 consilii regionale, PiS controlează numai unul şi este de aşteptat că va avea probleme să-şi găsească aliaţi. Acest scor este mai mic pentru PiS decât cel obținut la alegerile parlamentare din 2015 (37,6%), dar mai mre decât cel din alegerile locale din 2014 (26,9%).

Cea mai mare surpriză a venit din partea candidatului Platformei Civice în Varșovia, Rafał Trzaskowski, care a reușit să câștige, încă din primul tur, funcția de primar, cu 54 de procente, devansând canidatul PiS, Patryk Jaki.

Mai mult, PiS nu a reușit să câștige niciunul dintre cele mai mari orașe ale țării.

Au fost primele alegeri de la cele generale din 2015, în care „Lege şi Justiţie” a câştigat majoritatea absolută în Parlament şi sunt văzute drept un semnal pentru scrutinul european de anul viitor. Localele sunt şi un indicator al popularităţii partidului de guvernământ, într-o Polonie care se află într-un conflict deschis cu Uniunea Europeană din cauza reformelor din justiţie. 

Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, a lăudat rezultatele celor două partide din opoziția care fac parte din Partidul Popular European.

“Astăzi au fost alegeri locale în Polonia. Cele două partide membre ale PPE au obținut împreună peste 41% din voturi. Antieuropenii lui Kaczynski au obținut doar 32%”, a declarat Siegfried Mureșan.

“Noul primar al Varsoviei este Rafal Trzaskowski, vicepreșdintele al PPE. A câștigat din primul tur cu 54%. Am câștigat majoritatea marilor orașe din Polonia”, a precizat acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.