Alegeri prezidențiale Franța. Marine Le Pen, acuzată că a plagiat un discurs recent al rivalului său din primul tur, Francois Fillon

O parte a discursului susținut luni de candidatul de extremă-dreapta la prezidențialele din Franța, Marine Le Pen, a fost extrem de similar cu cel pe care l-a oferit publicului Francois Fillon, acum două săptămâni, rivalul său în primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte, informează Politico Europe.

Foto: captura video/ Facebook/ Marine Le Pen

În 15 aprilie, Fillon lăuda în cadrul discursului său rostit la Puy-en-Velay (centru-est) geografia Franței și, în special, “frontierele sale terestre: în primul rând Pirineii, care angajează Franța în acest imens ansamblu pe care îl reprezintă lumea hispanică și latină. Există frontiera Alpilor, spre sora noastră Italia și, dincolo de ea, Europa Centrală, balcanică și orientală”, potrivit Agerpres.

La două spătămâni distanță, la un miting la Villepinte (Seine-Saint-Denis), Marine Le Pen — care încearcă să convingă electoratul conservator — a avut aceeași poziție, aproape cuvânt cu cuvânt, lăudând la rândul său “frontierele terestre: Pirineii, care angajează Franța în acest imens ansamblu pe care îl reprezintă lumea hispanică și latină. Alpii noștri, care ne deschid spre sora noastră Italia și, dincolo de ea, Europa Centrală, balcanică, orientală”.

Făcând trimitere la limba franceză, ambii candidați, la distanță de 15 zile, au precizat: “Dacă se învață limba noastră, uneori cu costuri mari, în Argentina sau în Polonia, există liste de așteptare pentru a se înscrie în Alianța franceză din Shanghai, Tokyo și Ciudad de Mexico sau chiar la școala franceză din Rabat sau la Roma, dacă Parisul este prima destinație turistică mondială, este pentru că Franța este altceva și mai mult decât o putere industrială, agricolă sau militară”.

Inspirându-se de la Fillon, Le Pen a adus laude celei de-a treia căi fracneze pentru secolul XXI. “calea culturii, a îndoielii, a discuției, a compromisului, a dialogului, calea echilibrului, a libertății indivizilor și a popoarelor”. Potrivit lui Fillon, aceasta este o alternativă “a celor pentru care totul se rezumă în cele din urmă scopurilor în funcție de criteriile materiale” și “totalitarismului” unei “religii oarbe și care orbește”. Aceasta în timp ce Marine Le Pen vede în ea o alternativă la “mondializare” și la “ideologia islamistă”.

Rugat să aducă lămuriri legate de acest plagiat, Florian Philippot, vicepreședintele Frontului Național a ținut să sublinieze că este vorba de “o preluare asumată a unui scurt pasaj emoționant dintr-un discurs despre Franța” din partea “unei candidate la o manifestație care arată că nu este sectară”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.