Alegeri prezidențiale în Cehia. Prorusul Milos Zeman le-a mulțumit susținătorilor săi pentru ”ultima victorie politică”, după realegerea în funcția de președinte

Președintele ceh, Milos Zeman le-a mulțumit susținătorilor săi pentru ”ultima victorie politică”, după câștigarea unui nou mandat de cinci ani în urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcția de președinte, anunță DPA, citat de Agerpres.

 Zeman, 73 de ani, a obţinut o victorie strânsă în faţa independentului Jiri Drahos, 68 de ani, academician şi nou intrat în politică.

În favoarea preşedintelui în funcţie au votat 51,5% dintre alegători, în timp ce pentru contracandidatul său s-au pronunţat 48,5% dintre electori, conform rezultatelor anunţate de televiziunea publică, după numărarea a 99% din buletinele de vot.

Zeman câştigase şi primul tur de scrutin, cu 38,6% din opţiuni, dar susţinerea anunţată faţă de Drahos de cinci dintre cei opt candidaţi eliminaţi a alimentat speculaţiile că fostul preşedinte al Academiei de Ştiinţe l-ar putea învinge pe mult mai experimentatul său rival.

”Aceasta este ultima mea victorie politică”, a declarat Zeman la postul naţional de televiziune după anunţarea rezultatelor, mulţumindu-le susţinătorilor şi semnalând astfel că se va retrage din politică după noul mandat.

La rândul său, Jiri Drahos l-a felicitat pe învingător şi a afirmat că nu ieşi din viaţa publică. ”Nu am câştigat, dar nici nu am pierdut”, le-a spus el alegătorilor care l-au votat, chemându-i să facă în continuare presiuni pentru schimbări în viaţa politică.

Prezența la vot a fost de 66,6% din cele 8,4 milioane de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listă, înregistrându-se, potrivit agenției naționale de statistică, CSU, o creștere, comparativ cu scrutinul precedent,din 20013.

Preşedintele Cehiei are prerogative limitate, dar numeşte un mare număr de responsabili de rang înalt şi are un rol crucial în procesul de numire a unui nou guvern, situaţie prin care trece ţara în prezent.

Citiți și Parlamentarii cehi au votat în favoarea ridicării imunităţii premierului Andrej Babis

Citiți și Andrej Babis și cabinetul său nu au primit votul de încredere al legislativului ceh

Şeful statului este şi un influent lider de opinie şi îşi reprezintă ţara pe plan extern, un rol pe care Zeman l-a folosit pentru a intensifica relaţiile cu Rusia şi China, consacrând mai puţin timp aliaţilor occidentali ai Cehiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.