Alegerile europarlamentare din 2014 – cum si cand se desfasoara in celelalte tari

Zemanta Related Posts ThumbnailAlegerile europarlamentare din 22-25 mai vor desemna cei 751 de alesi ce vor lua loc in Parlamentul European pentru urmatorii cinci ani. Romania pierde un loc, de la 33 la 32 de europarlamentari.

Fiecare stat membru are propriile legi electorale si fiecare decide in ce zi vor merge cetatenii sai la urne, in perioada de patru zile de alegeri. Rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anuntate in seara zilei de 25 mai, se arata pe site-ul Parlamentului European, potrivit Ziare.com.

Cand vor avea loc alegerile?

new-parliament-infographicTrebuie stiut ca exista cel putin doua tari in care alegerile vor avea loc in doua zile: Cehia – 23 si 24 mai si Italia – 24 si 25 mai.

Cea de-a treia tara ar putea fi Romania, dupa ce USL a decis organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului pentru modificarea Constitutie la aceeasi data, cu observatia ca pentru indeplinirea cvorumului de prezenta la vot de 50 la suta, necesar validarii referendumului, acesta se va desfasura pe doua zile, astfel ca si alegerile europarlamentare s-ar putea desfasura tot in zilele de 24 si 25 mai.

rimele tari in care se vor desfasura alegeri europarlamentare sunt Olanda si Marea Britanie, pe 22 mai, urmate de Irlanda, pe 23 mai. Pe 24 mai, cetatenii din Letonia, Malta si Slovacia vor merge la vot, in timp ce restul tarilor urmeaza sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European duminica, pe 25 mai.

Cum se va vota?

In trei dintre cele 28 de state nu va fi permis votul cetatenilor din afara tarii, potrivit Infograficului Parlamentului European. Acestea sunt Irlanda, Malta si Slovacia.

De cealalta parte, intr-o singura tara, Estonia, cetatenii din afara tarii pot vota prin trei modalitati – fie prin posta, fie la ambasada estona din tara respectiva, fie prin posta electronica, fiind singura tara care ofera aceasta facilitate.

In patru tari – Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg – votul este obligatoriu. In ce priveste varsta candidatilor, aceasta variaza intre 18 ani, in 15 tari, si 25 de ani, in Cipru, Grecia si Italia. Romania este singura tara unde varsta minima a candidatilor este de 23 de ani. De asemenea, varsta minima a celor care voteaza este de 18 ani, cu exceptia Austriei, unde este de 16 ani.

In plus, in ce priveste pragul electoral pentru partide, cel mai mare este de 5 la suta, in 9 tari, printre care si Romania. In schimb, 13 tari nu prevad niciun prag electoral la aceste alegeri, printre care si Bulgaria.

In prezent, Partidul Popularilor Europeni are 275 de europarlamentari, social-democratii au 195, iar liberalii – ALDE – au 85.

 

Sursa: Ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.