Angela Filote (RCE): România are nevoie de discurs constructiv

angela Filote1Angela Filote, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a declarat, vineri, în deschiderea ONGfest, că România are nevoie de discurs constructiv pentru ca societatea să se dezvolte. 

Dacă reuşim să evoluăm de la discursul urii la discursul încrederii, al acceptării, este un mare pas înainte”, a spus Angela Filote în sesiunea de deschidere a evenimentului ce a avut loc, vineri, la Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Tematica evenimentului ONGfest de anul acesta a fost combaterea discursului instigator la ură.​ Unul dintre principalele canale de diseminare a discursului urii este mass-media. În cadrul ONGFest au avut loc două dezbateri pe această temă la care au fost invitaţi jurnalişti şi reprezentanţi ai ONGurilor.

“Mass-media fără scrupule, se caţără pe acest tip de discurs. Una dintre temele care reprezintă umanitatea este repulsia sau frica de celălalt. Asta este o temă atât de uşor de exploatat în creierul omului de aceea este foarte des folosită de mass-media”, a declarat Cristian Pantazi, redactor-şef Hotnews.ro.

Un rol important în transmiterea discursului ofensator îl au reprezentanţii partidelor poltice. “Un public divizat în tabere, cu cetăţeni incitaţi unii împotriva altora creează un mediu în care voturile sunt mai uşor de strâns. De cele mai multe ori, totul se petrece pe fondul lipsei de idei, programe şi realizări”, este de părere Cosmin Prelipceanu, redactor-şef Digi24..

Istvan Haller, membru în Colegiul director al CNCD, a declarat la rândul său că “o mică parte a persoanelor discriminate se plâng la CNCD și din păcate, o și mai mică parte se duc în instanță“. El a precizat, de asemenea, că “este nevoie de o mai mare activitate a organizațiilor și în acest sens, de a trimite petiții, de a merge în instanță, de a solicita daune. Și atunci eventual acele persoane care utilizează în mod frecvent [discursul ofensator] să se gândească de zece ori dacă mai fac așa ceva sau nu, în public măcar.“

Dezbaterea a fost organizată de FDSC și ActiveWatch și găzduită de UNICEF în casa ONU.

Peste 140 de ONGuri au participat sâmbătă şi duminică, în parcul Herăstrău, la ONGFest, Festivalul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Festivalul are loc în fiecare an şi promovează spiritul civic, toleranţa, voluntariatul şi alte teme sociale în rândul oamenilor.

În parc, au avut loc mai multe evenimente şi activităţi. Vizitatorii au fost invitaţi într-un traseu cu indicii în care au aflat mai multe despre activităţile organizaţiilor neguvernamentale, consecinţele discursului urii şi câteva modalităţi de combatere a acestuia. Una dintre atracţiile traseului a fost Cutia Albastră – Schimbă-ţi Starea, o instalaţie pusă la dispoziţie de Asociaţia Delivering Life. Cu ajutorul său, participanţii au avut ocazia să diferenţieze efectele discursului ofensator şi a celui pozitiv, la nivel emoţional. Tot pe această temă, asociaţia E-Romnja a aşezat în calea trecătorilor o serie de pancarde cu mesaje pentru combaterea discursului urii adresat femeilor rome. Biblioteca vie organizată de asociaţia ACCEPT şi flash-mob-ul organizat de Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, sunt alte exemple de activităţi pe această temă.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.