Angela Merkel, dezbatere cu europarlamentarii despre viitorul Europei. Cancelarul Germaniei merge în plenul Parlamentului European pe 13 noiembrie 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, va discuta marți, 13 noiembrie cu europarlamentarii reuniți la Strasbourg despre viitorul Uniunii Europene. Angela Merkel va vorbi în fața deputaților europeni despre viziunea țării sale pentru ca statele membre să își continue drumul comun într-un mod sustenabil.

Dezbaterea face parte dintr-o serie organizată cu liderii din toate colțurile Uniunii Europene înaintea alegerilor din 23-26 mai 2019 care sunt extrem de însemnate pentru Europa.

În plen vor mai lua cuvântul și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și liderul grupului PPE, Mnafred Weber, recent ales cap de listă pentru funcția de președinte al executivului european.

Până în prezent au avut loc unsprezece dezbateri din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea președintelui România, Klaus Iohannis, premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie), premierului portughez Antonio Costa (14 martie), președintelui francez Emmanuel Macron (17 aprilie), premierului belgian Charles Michel (3 mai), premierului Luxemburgului, Xavier Bettel (29 mai), premierului Olandei, Mark Rutte (13 iunie), premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki (4 iulie), premierului Greciei, Alexis Tsipras (11 septembrie) și a premierului Estoniei, Juri Ratas (3 octombrie).

În următoarele luni vor mai avea loc dezbateri cu: prim-ministrul din Danemarca, Lars Løkke Rasmussen în noiembrie; prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în decembrie; prim-ministrul Finlandei, Juha Sipilä, în ianuarie 2019 şi prim-ministrul Italiei Giuseppe Conte în februarie, anul viitor.

Citiți și  CORESPONDENȚĂ LIVE VIDEO&TEXT | Klaus Iohannis, în premieră la tribuna Parlamentului European. Președintele prezintă marți viziunea României privind viitorul Europei

În discursul său de la Helsinki de la congresul PPE , cancelarul a făcut apel la unitate și a avertizat cu privire la riscul naționalismului.

„Credem că nu orice problemă care apare este una a Europei. Trebuie să ne asigurăm că la alegerile de anul viitor vom vorbi frumos unii despre ceilalți, chiar dacă acest lucru se întâmplă la nivelul parlamentelor naționale, al primarilor, al foștilor comisari. Dacă trimiți problemele spre Europa, dacă vorbiți urât despre alți oameni, nu ar trebui să fiți suprinși că oamenii nu mai sunt în favoarea Europei”, a spus Merkel referindu-se, în primul rând la unitatea din PPE care se va răsfrânge apoi asupra Europei.

„Acum ne confruntăm cu provocări când luptăm pentru valori fundamentale. Sunt convinsă că viitoarele alegeri vom avea provocări  legate de taxare, se va discuta depre comerț, dar va fi vorba și despre atitudini deoarece avem mai puține mărturii despre greutățile secolului 20 și va trebui să vedem cum vom învăța din acestea și ce ne marchează aici în PPE. Am învățat că împreună suntem puternici, că nu putem câștiga individual, ci numai dacă lucrăm împreună. Aveasta este lecția europeană pe care am învățat-o și care continuă să ne motiveze să mergem mai departe”, a mai spus Merkel în discursul de la tribuna PPE, înaintea prezentării persoanei care va fi candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.