Angela Merkel, în cadrul turneului african axat pe problema migrației: O mai mare stabilitate pe continent va reduce numărul celor care vor să plece

Cancelarul german, Angela Merkel a avertizat că Africa suferă de „un exod al creierelor”, informează Dailymail.co.uk.

Aflată într-o vizită de 3 zile pe contientul african pentru a discuta despre securitate și găsirea unor soluții pentru a opri afluxul de imigranți, Angela Merkel a subliniat necesitatea „stabilirii unei politici coerente” privind dezvoltarea politicilor și sprijinului militar în Mali. „Forțele armate nu pot stabili singure pacea și securitatea”, a afirmat cancelarul german în cadrul unei conferințe la care a participat și președintele malian, Ibrahim Boubacar Keita.rp_angela-merkel-consiliu-457x320.jpg

Este important ca Africa să nu își piardă cele mai bune minți ale sale”, a adăugat Merkel.

Fondul Monetar Internațional a afirmat luna aceasta că muncitorii calificați părăsesc Africa sub-sahariană într-un număr foarte mare, lucru ce duce la un exod al creierelor care determină repercusiuni sociale pe termen lung. FMI a adăugat că numărul de imigranți care părăsesc Africa sub-sahariană și se îndreaptă în statele dezvoltate ar putea crește de la 7 milioane, câți erau în 2013, la 34 de milioane până în 2050.

Merkel a precizat înainte pentru publicația germană Die Zeit că o mai mare stabilitate în Africa și îmbunătățirea condițiilor de viață pe continent ar contribui la reducerea numărului celor care doresc să părăsească această zonă.

În Mali, cancelarul va face o vizită trupelor germane care participă la operațiunea MINUSMA a Națiunilor Unite. În zilele următoare,  Merkel se va deplasa în Niger și în Etiopia, unde va vizita și sediul din Addis Abeba al Uniunii Africane.

În cadrul vizitei, cancelarul german și-a exprimat dorința ca Uniunea Europeană și statele nord-africane să încheie acorduri similare celui încheiat de UE cu Turcia pentru limitarea fluxurilor de migrație spre Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.