Antonescu: Articolul care spune că președintele prezidează ședințele CSM, eliminat din Constituție. Cine va reprezenta Romania la Consiliul European

antonescu_Președintele Comisiei pentru revizuirea Constituției, Crin Antonescu, a declarat marți că din noua Lege fundamentală a fost eliminat articolul care prevede că șeful statului prezidează ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.

“Articolul acela care spune că președintele țării prezidează ședințele CSM a fost eliminat. Dacă acest CSM este reprezentantul și apărătorul independenței justiției atunci el nu poate fi prezidat de cineva din afara sa, reprezentant al altei puteri sau reprezentant al sistemului politic în fața justiției. Chestiunea privitoare la președinte și la golirea funcției prezidențiale de conținut se dovedește neadevărată. Președintele păstrează toate puterile semnificative pe care le-a avut, sunt doar două lucruri clarificate, se spune foarte clar cum dă și cui dă președintele după alegeri mandatul pentru a încerca să formeze Guvernul”, a spus Antonescu, la finalul ședinței Comisiei pentru revizuirea Constituției, citat de Agerpres.

El a adăugat că forma revizuită a Legii fundamentale stabilește că președintele încredințează mandatul pentru formarea Guvernului persoanei propuse de partidul sau alianța politică situată pe locul întâi la alegeri, aceea primește mandatul și se duce în Parlament unde își verifică o majoritate. În cazul în care el nu primește votul de învestitură depune mandatul și procedura continuă.

“Alte clarificări făcute de noi se referă la reprezentarea la Consiliul European a țării noastre. Atunci când sunt reuniuni care țin de discutarea, de negocierea unor tratate internaționale sau ale Uniunii Europene, când e vorba de politica externă a UE, de politica de securitate, România e reprezentată de președinte, când e vorba de celelalte chestiuni care țin de obișnuitul guvernării, chestiuni financiare, economice, sociale, este reprezentată de primul-ministru”, a menționat Antonescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.