Australia recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului

Premierul Australiei, Scott Morrison, a anunţat sâmbătă că ţara sa recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, dar îşi va muta ambasada în acest oraş după semnarea păcii, alăturându-se astfel liderilor de stat care susţin Israelul în chestiunea Ierusalimului.

Sâmbătă, conservatorul Scott Morrison a anunţat că ţara sa recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, urmând astfel exemplul preşedintelui american Donald Trump, informează Adevărul.ro.

Totuşi, spre deosebire de Statele Unite, care şi-au mutat deja ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul australian a menţionat că misiunea diplomatică a ţării sale în statul evreu va fi transferată în Oraşul Sfânt abia după încheierea unui acord de pace între israelieni şi palestinieni.

Până atunci, Australia va avea în Ierusalim un birou pentru probleme de apărare şi comerţ.

Morrisson s-a pronunţat totodată pentru „soluţia două state“. „Guvernul australian este hotărât să recunoască aspiraţiile poporului palestinian pentru un viitor stat cu capitala în Ierusalimul de Est”, a spus el.

Disputat de israelieni şi palestinieni, statutul final al oraşului Ierusalim reprezintă cel mai mare obstacol în vederea căderii la pace între cele două părţi.

 

Citiți și: Ministrul Teodor Meleșcanu: MAE a finalizat analiza privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim. Argumentele pro și contra sunt echilibrate

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.