Băsescu respinge memorandumul cu FMI din cauza accizei la carburanţi. Reacția Comisiei Europene

traian basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat că nu aprobă memorandumul trimis de Guvern privind aprobarea rezultatelor discuţiilor cu FMI şi Banca Mondială.

Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu aprobă memorandumul trimis de Guvern către Preşedinţie pentru aprobare, din cauza accizei la carburanţi. Mai mult, şeful statului a declarat că nu a fost consultat în legătură cu aceste negocieri şi că a informat deja Washington-ul cu privire la poziţia sa.

”Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea la obligaţiile pe care şi le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi la litru. Deci nu îmi voi asuma această măsură pe care o consider anti-economică, împotriva intereselor românilor şi împotriva şanselor de relansare a economiei”, a atenţionat preşedintele.

Preşedintele a explicat că măsura aceasta este fără precedent, iar Guvernul actual nu are nevoie urgentă de această taxă, ci vrea doar să strângă bani pentru alegerile din 2014.

”Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economiei, iar banii care s-ar obţine din această acciză suplimentară, care în scrisoare este trecută la 7 cenţi, dar la pompă ea se va reflecta în 12 cenţi, pentru că i se aplică şi TVA. inflaţia din 2012 şi cursul de schimb din 1 octombrie 2012.

Astfel ea ajunge la pompă 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină, ceea ce înseamnă o creştere cu 8% a preţurilor combustibililor pentru popor şi societate. Efectele vor fi creşterile preţurilor, o creştere suplimentară a inflaţiei. Şi cel mai rău efect va fi acela la adresa celor pe care Guvernul spune că vrea să îi ajute. Această creştere a accizei la carburanţi va afecta mult mai mult pensiile decât creştere de 3,75% pe care legea obligă Guvernul să o facă”, a mai declarat Traian Băsescu”, citat de RomaniaLibera.ro.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru StirileProTV că refuzul preşedintelui de a semna memorandumul cu FMI înseamnă că “nu mai avem, practic, acord cu FMI si Comisia Europeană”.

Guvernul nu-şi asumă memorandumul fără semnătura preşedintelui. Discutarea acordului cu Romania in board-ul FMI din decembrie va fi amânată întrucat documentele trebuie să conţină şi semnatura preşedintelui ţării.

Reacția COMISIEI EUROPENE

Prima reacție oficială a Comisiei Europene, după anunțul președintelui Traian Băsescu nu a întârziat să apară. România trebuie să decidă dacă va continua acordul cu FMI, dar indiferent de alegere este esențial ca țara să ia mãsurile fiscale pentru atingerea obiectivelor bugetare și să realizeze reformele structurale convenite.

Declarația a fost făcută de Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare Olli Rehn, pentru hotnews.ro.

În acordul de precauție pentru România 2013-2015, Comisia Europeană contribuie cu două miliarde de euro, asistența fiind aprobată în Consiliul Uniunii Europene.

„Indiferent ce alegere face România, este esențial ca țara să continue punerea în aplicare a recomandărilor emise de către Consiliul Uniunii Europene în iulie. Acestea includ măsuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite și ample reforme structurale pentru îmbunătățirea capacității administrative a României și pentru a îi ridica potențialul de creștere economică”, a precizat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru politici economice și monetare, Olli Rehn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.