Bloomberg: ”Golaniada’ din România, o lecţie pentru Turcia

recep-tayyip-erdoganDemonstraţia de forţă a premierului turc Recep Tayyip Erdogan împotriva protestatarilor din Istanbul a evidenţiat tot mai mult paralela între evenimentele recente din Turcia şi „Golaniada“ din primăvara lui 1990 din România, a comentat luni Bloomberg, potrivit Adevarul.ro, publicatia amintind că protestele de la Bucureşti „s-au încheiat prost“.

Studenţii care şi-au instalat corturile în Piaţa Universităţii din Bucureşti în 1990 cereau demisia guvernului ales prin vot popular.  Protestatarii pe care poliţia turcă i-a înlăturat din Piaţa Taksim şi Parcul Gezi la 15 iunie nu au început în acelaşi fel, dar cer la rândul lor plecarea lui Erdogan, notează autorul comentariului, Marc Champion. A existat o traiectorie similară în cazul celor două evenimente, scrie sursa citată.

Protagoniştii din România au devenit tot mai înverşunaţi în a se denunţa reciproc, în contextul în care protestele continuau. Preşedintele Ion Iliescu i-a numit pe studenţi „golani“. În acelaşi fel în care protestatarii din Turcia au acceptat eticheta de „jefuitori“, studenţii din România au adoptat termenul de „golani“ ca pe un titlu de onoare.

Mass-media străine au fost în general de partea protestelor din Piaţa Universităţii, determinând guvernul să facă tot mai multe acuzaţii de complot privitoare la persoanele care îi îndemnau pe studenţi să protesteze, adaugă Bloomberg. Erdogan şi alţi oficiali de top l-au întrecut, la drept vorbind, pe Iliescu la acest capitol. Premierul turc a acuzat deja instituţiile financiare internaţionale că au pus la cale tulburările din Piaţa Taksim. Duminică, a fost rândul presei internaţionale, pe care a acuzat-o că desfăşoară „operaţiuni“ în Turcia.

Erdogan nu va folosi mineri să-şi rezolve problema – el are poliţia, noteaza publicatia. Erdogan ar putea face, totuşi, aceeaşi greşeală ca Iliescu.  Minerii care au comis acte brutale asupra studenţilor au pătat imaginea lui Iliescu şi a guvernului său, peste hotare

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

One Response to Bloomberg: ”Golaniada’ din România, o lecţie pentru Turcia

  1. Camelian Propinatiu 19/06/2013 at 02:10

    Sunt si lectii pe care le poate da Turcia României.
    Turcia are miscare civica pentru ca elitele lor, spre deosebire de ale noastre in postromânism, nu si-au luat la misto valorile nationale pierzând increderea strazii. Capriciul de a reface o cazarma perceputa ca simbol reactionar si de a distruge un parc in interesul dezvoltatorilor imobiliari merita o puternica reactie civica si consecinte politice dure. Dar având in vedere perspectiva ca Recep Tayyip Erdogan are totusi sanse enorme sa ajunga in 2014 presedintele Turciei, este de invidiat mobilitatea sociala a acestei tari. La noi, n-ai nicio sansa sa pornesti ca vânzator ambulant de covrigi si sa urci, nici macar in viata intelectuala, a carei imobilitate e de speriat. De regula, trebuie sa fii ori beizadea de cleptocrat, ori pui sau nepot de nomenclaturist ca sa reusesti! Dar nu numai progresul economic va conta electoral in 2014, ci si oarecare mila de populatie, total necunoscuta in RO: a se merge la Istanbul sau a se vedea pe YouTube metrobusul, o dubla banda de circulatie protejata care asigura see you adevarat prioritate transportatului in comun fata de jipanele din ambuteiaj.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.