BREXIT. Soluția găsită de premierul spaniol pentru ca Gibraltarul să rămână în UE

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, i-a transmis Theresei May Faptul că în eventualitatea în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, Gibraltarul se va supune legislației britanice, notează Politico Europe.Spain's centre-right People's Party leader Mariano Rajoy gestures during a campaign rally in Santander

Potrivit postului ABC, Rajoy a promis sprijin pentru susținerea integrității Marii Britanii după ce Brexitul se va produce, dar a avertizat asupra riscului la care aceasta se supune prin ieșirea din piața comună și prin limitarea libertății de mișcare pentru cetățenii săi, acest lucru aplicându-se și rezidenților Gibraltarului. Cu toate acestea, premierul spaniol a găsit o soluție pentru locuitorii din Gibraltar, și anume hotărârea de a împărți  suveranitatea cu Spania.

Gibraltarul este un teritoriu britanic începând cu 1713, dar Spania continuă să aibă pretenții de suveranitate asupra enclavei. Rezidenții din Gibraltar au votat într-un număr foarte mare pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană în cadrul referendumului din 23 iunie, 96% dintre aceștia dovedindu-se a fi pro-europeni.

După referendum, ministrul spaniol de externe, Jose Garcia-Margallo a sugerat ca cele două state să împartă suveranitatea asupra teritoriului vizat.

Citiți și

Spania: Parlamentul Cataloniei aprobă organizarea unui nou referendum privind independența

Ieşirea Marii Britanii din UE poate destrăma statul britanic. Scoția, Irlanda de Nord și Gibraltar vor să rămână în UE

Ministrul-șef al teritoriului britanic, Fabian Picardo, a declarat pentru BBC faptul că ieșirea integrală a Marii Britanii din UE, inclusiv din piața unică a Uniunii, „ar putea reprezenta o ieșire dezastruoasă pentru Regatul Unit, această constituind o amenințare existențială” pentru economia bazată pe servicii din Gibraltar.

Joi, în cadrul întâlnirii cu premierul Britanic, Theresa May, Rajoy a evitat să traseze orice pretenție cu privire la Gribraltar, dar aceasta vine în contextul în care prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat public că va insista asupra organizării unui nou referendum pentru desprinderea de Regatul Unit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.