Connect with us

DIASPORA

Cei mai buni studenți români au fost premiați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate

Published

on

Peste 800 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români, membri şi prieteni LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 7 ianuarie 2016, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată 7 ani de activitate.

Calea Europeană a transmis LIVE evenimentul:

Discursuri. Gala LSRS 2016 a fost găzduită de Irina Păcurariu, una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate prezentatoare ale Televiziunii Române, ce a moderat fără cusur desfăşurarea Galei. Seara a debutat cu imnul național al României în interpretarea lui Silviu Mihăilă, ce se află printre cei mai promiţători tineri tenori români la ora actuală.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale, Domnul Laurenţiu Ştefan, Consilier Prezidenţial pentru Politică Internă a declarat: “Împărtăşesc optimismul Ligii şi îmi doresc să adresez un mesaj de încurajare. Activitatea Ligii este un semn de excelenţă şi aş dori să aduc un elogiu Ligii Studenţilor Români din Străinătate, organizaţie a cărei carte de vizită atestă o activitate publică extrem de consistentă. Excelenţa trebuie recunoscută de către întreaga societate, iar Gala se înscrie în acest efort relativ atipic societăţii româneşti. Doar astfel vom putea construi, împreună, o Românie meritocratică.” 

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a apreciat, de asemenea, eforturile Ligii: “Sunteţi ambasadori ai României cu care ne mândrim. Sunteţi prezenţi la universităţi de renume mondial ceea ce pentru noi este un motiv în plus să vă incurajăm să reveniţi în ţară şi să construim împreună o României bazată pe meritocraţie, atractivă pentru dumneavoastră. Nu vă aştept, ci vă invit să facem acest lucru şi să creem un mecanism liber prin care dumneavoastră să circulaţi, să aveţi şansa să învăţaţi şi să aplicaţi cele mai avansate cunoştinţe.”

Daniel Ioniţă, Secretar de Stat din Ministerul Afacerilor Externe, a declarat: „Sunt onorat şi profund emoţionat să iau parte la cea de a 7a ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate. Sunteţi un exemplu de profesionalism şi de excelenţă academică ceea ce ne face să credem că România şi politica sa externă vor avea un viitor mai bun. Proiectele voastre de promovare a imaginii României vă fac cinste şi vă onorează. Arătăm astfel o Românie cu lideri valoroşi şi implicaţi.”

Preşedintele LSRS, Alina Roxana Bota, a evidenţiat importanţa Galei şi a comunităţii LSRS, prezentând succinct rezultatele din 2015: “Avem plăcerea ca în această seară, şi nu numai, să vă prezentăm rezultatele excepţionale ale tinerilor români din diaspora, finalişti, laureaţi, voluntari şi membri LSRS. Proiectul Ligii, născut în 2009, a crescut exponential în cei 7 ani de activitate, ceea ce ne face să credem cu tărie că această comunitate poate pune umărul activ la crearea mecanismului de schimbare de care ţara are nevoie. În tot acest timp, Liga a rămas şi va rămâne independentă, echidistantă şi apolitică”.

De asemenea, Sebastian Burduja, membru fondator și Președinte de Onoare al LSRS, proaspăt revenit definitiv în România, a afirmat: “Dacă m-aţi fi întrebat acum 7 ani, atât pe mine cât şi pe colegii mei, dacă ne vom revedea într-un asemenea context astăzi, nici în cele mai îndrăzneţe visuri nu mi-aş fi imaginat acest lucru. Să nu uităm de ce suntem aici: să recunoaştem rezultatele expeţionale ale tinerilor români de peste hotare şi să încurajăm întoarcerea acasă, sau măcar spre casă a acestora. Resimţim această responsabilitate, ghidându-ne dupa un principiu simplu: cui i s-a dat mult, i se va cere mult. Mesajul principal al serii, al Galei şi al Ligii este că nimic nu se poate face fără unitate. E important să punem orgoliile la o parte, să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să dialogăm. Toate acestea, pentru viitorul nostru, al tuturor!”

În completarea celor doi antevorbitori, Tudor Oprea, Secretar General LSRS, a adăugat: “Este o adevărată onoare pentru LSRS să aducă în prim plan o parte dintre tinerii care au avut şi vor avea un cuvânt important de pus la nivel mondial în domeniile lor de activitate. Aceşti tineri sunt cei ce contribuie neîncetat, direct sau indirect, la dezvoltarea României şi a diasporei româneşti. Această seară vă este dedicată vouă şi numai vouă! Mergem înainte.”

Invitați. Alături de finaliști, câștigători, voluntari, studenți și absolvenți, printre reprezentanții mediilor academic, cultural, public și privat amintim pe: Ministrul Educației Nationale-Adrian Curaj, Consilier Prezidențial-Laurențiu Ștefan, Secretar de Stat Ministerul de Externe al României-Daniel Ioniță, Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Acad. Prof. Dr. Solomon Marcus, Dr. Dorin Duşciac, Consilier Prezidential-Dan Muraru, Cristina Verona-Consilier de Stat, Ministrul Justiției- Doamna Raluca Prună, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice-Claudia-Ana Costea şi mulţi alţii.

Premierea unor tineri de excepție. La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 7 premii studenților români cu rezultate excepționale, astfel:

  1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – George Potrivitu (Université Paul Sabatier Toulouse, Franţa).
  2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar, oferit de Kaufland România – Beatrice Mihaela Radu (Università degli Studi di Verona, Italia).
  3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Irina Drăgan (Tufts University).
  4. Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Bianca Leontina Grigoraș (Katholieke Universiteit Leuven, Belgia).
  5. Studentul Anului în România – Iuliana Nenu (Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca).
  6. Premiul Special în Arte “Grigore Vieru” – Adela Liculescu (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Austria).
  7. Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Anca Drăgan (University of California Berkeley).

Întreaga lista a laureaţilor poate fi găsită pe website-ul Galei LSRS – http://gala.lsrs.ro/gala-lsrs/gala-lsrs-2016/castigatori-2016/. Anca Drăgan, câştigătoarea Marelui Premiu, este originară din Brăila şi este pasionată de robotica interactivă. Obicectul cercetării sale este de a pune interacţiunea cu oamenii direct în centrul algoritmilor pentru robotică. Teza sa de doctorat a creat o teorie pentru planificarea mişcării unui robot astfel încât oamenii să poată să intuiască intenţile acestuia. Cu 22 de publicaţii ştiinţifice, 4 nominalizări pentru cel mai bun articol şi premii internationale oferite de Google şi Intel, rezultatele cercetării Ancăi au fost folosite în diverse domenii, inclusiv în asistenţa persoanelor cu handicap. Pentru a-şi continua activitatea, Anca a avut de ales între Standford, MIT, Berkeley, Harvard, Princeton sau Caltech, toate acestea oferindu-i posture de profesor universitar. Alegerea sa a fost UC Berklez unde este fondatorul laboratorului de cercetare “InterACT: Interactive Autonomz and Collaborative Technologies”.

De asemenea, am avut plăcerea de a-i avea alături de noi pe DNG 010 ce au încântat audienţa cu proiectul The Deep Sound of Maramureş, un proiect transdisciplinar ce îşi propune să readucă în atenţia publică muzica maramureşeană, într-o prezentare unică. Cel de al doilea moment artistic al serii a fost reprezentat de proiecţia scurtmetrajului „Little Father” realizat de Ioana Ţurcan, finalistă a Premiilor LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate. Înregistrarea completă a evenimentului poate fi urmărită pe Calea Europeană.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților. LSRS mulțumește voluntarilor implicați în echipa de organizare și totodată Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al cincilea an consecutiv Gala Studenților Români din Străinătate. După încheierea Galei a avut loc petrecerea LSRS începând cu ora 22:00, la Drunken Lords, unde, atmosfera a fost asigurată de Alex Porro Band.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2016 este un eveniment organizat cu sprijinul Kaufland România, partenerul principal al Galei LSRS 2016 ce şi-a propus să sprijine acţiunile LSRS de consolidare a comunităţii academice din străinătate, dar mai ales eforturile de a readuce în ţară cei mai talentaţi tineri şi absolvenţi români din străinătate. De asemena, printre sponsorii evenimentului se numără și: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Alexandrion, CEC Bank, British Council, Eurosender și Patiseria Tineretului.

.

.

DIASPORA

Lucian Bode, întâlnire cu românii din Spania: Guvernarea PNL a accelerat procedurile dublei cetățenii pentru că statul român vă consideră parte a marii familii românești

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România, a declarat sâmbătă secretarul general al PNL Lucian Bode, care a avut, alături de președintele liberal Nicolae Ciucă și europarlamentarul Rareș Bogdan, mai multe întâlniri cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, “oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României”.

“Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti”, a adăugat liberalul, care a punctat că “românii din Spania poartă România în suflet!”.

“Românii din Spania poartă România în suflet! Sunt o comunitate dinamică, care s-a integrat foarte bine şi care aduce o contribuţie semnificativă economiei Spaniei! Am avut întâlniri foarte bune în aceste două zile cu românii stabiliţi în regiunea Barcelonei şi a Madridului, oameni care chiar dacă locuiesc şi trăiesc de mulţi ani în Spania sunt foarte legaţi de ţară şi preocupaţi de soarta României. În continuare, în ceea ce ne priveşte, le-am transmis românilor că acordăm o atenţie specială relaţiei cu autorităţile spaniole pentru că ne dorim să avem o foarte bună cooperare pentru a veni în sprijinul lor. Faptul că sub o guvernare PNL s-au accelerat procedurile pentru împlinirea visului dublei cetăţenii arată că statul român îi consideră parte a marii familii româneşti. Este doar o chestiune de timp până se va materializa pe deplin”, a scris Lucian Bode, sâmbătă pe Facebook.

El a adăugat că “diaspora românească din Spania reprezintă o carte de vizită foarte importantă pentru România”.

 

Continue Reading

DIASPORA

Premierul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol anunță înființarea unui Grup de lucru privind acordarea dublei cetățenii românilor din Spania

Published

on

© Guvernul României

Premierii României și Spaniei au anunțat astăzi, 23 noiembrie, că cele două Guverne își propun să înființeze un Grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania. 

Acest anunț a fost făcut în Spania, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.

„Astăzi, în Spania, trăiesc aproximativ 1.100.000 de români. Este o comunitate foarte respectată în Spania, care participă la dezvoltarea Spaniei, de aceea doresc să mulțumesc comunității de români prezenți în Spania, pentru contribuția lor la progresul țării noastre. Cu toții au strânse legături cu Spania, au rădăcini în Spania. Pentru toți aceștia am hotorât să creăm Un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a ajunge să aibă cetățenie spaniolă fără să fie nevoiți să renunțe la cea română”, a transmsi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, în cadrul conferinței de presă de astăzi. 

De asemenea, prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat decizia luată de România și Spania privind înființarea acestui Grup de lucru: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care Guvernul spaniol și cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și apreciază cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.

Continue Reading

DIASPORA

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context în care a spus că România este într-o situaţie complicată din cauza războiului din Ucraina, dar a asigurat că România merge bine şi economia este în creştere. În egală măsură, el a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA și a apreciat că “Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii”.

“România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm. Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport. Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a spus Iohannis, la San Francisco, într-o alocuțiune susținută după participarea sa la Adunarea Generală a ONU de la New York.

“Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a adăugat președintele.

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

“Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis.

“Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA, care anul acesta aniversează un sfert de secol de la lansare.

“Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinară de importantă între România şi SUA.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.14 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.15 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE17 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.19 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE20 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA17 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending