Colonel austriac în rezervă, acuzat că a spionat timp de decenii pentru Rusia. Ambasadorul Austriei la Moscova, convocat de MAE rus

Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat vineri pe ambasadorul Austriei la Moscova în urma anunţului Vienei că un colonel din armata austriacă este suspectat că a spionat timp de decenii în favoarea Rusiei, anunță AFP, citat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut în cursul dimineții de vineri de către cancelarul austriac Sebastian Kurz și-l vizează pe un colonel de armată, în prezent retras din activitate. Acesta ar fi lucrat pentru serviciile de informaţii ruse începând din anii 1990 şi până anul acesta.


Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat vineri mai devreme că un colonel de armată aflat în rezervă este suspectat că a condus activități de spionaj pentru serviciile de informații rusești din anii ’90 și și-ar fi continuat activitățile până în acest an.

Cancelarul a mai declarat că a fost deschisă o anchetă judiciară.

Ministrul austriac de externe, Karin Kneissl, a anulat vizita sa în Rusia pe fondul scandalului de spionaj, scrie publicatia austriacă Kleine Zeitung.

Vizita urma să aibă loc pe 2 și 3 decembrie și să fie dedicată punerii în aplicare a concluziilor ”Dialogului de la Soci”. De asemenea, în cadrul vizitei urma să aiba loc forumul societății civile din Rusia și Austria, anunțat de președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale din iunie la Viena.

Într-o primă reacţie, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat ”neplăcut surprins” de acuzaţiile Vienei.

Austria este una din puţinele state membre ale Uniunii Europene care a menţinut contacte diplomatice strânse cu Rusia în pofida conflictului din Ucraina şi a cazului Skripal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.