Comisarul Corina Crețu, așteptări majore de la România înaintea vizitei Colegiului Comisarilor la București: Sper să ajungem la un acord privind Cadrul Financiar Multianual în aceste șase luni

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu speră ca în perioada președinției României la Consiliul UE să se ajungă la un acord privind viitorul Cadru Financiar Multianual, unul în care România are prevăzută o alocare de 31 miliarde de euro pentru politica de coeziune, cu 8% mai mult față de perioada 2014-2020.

Crețu, care gestionează în cadrul Comisiei Europene portofoliul destinat dezvoltării regionale și politicii de coeziune, a făcut aceste precizări în contextul în care la finalul săptămânii, pe 10-11 ianuarie, va fi București, alături de președintele Jean-Claude Juncker și Colegiul Comisiei Europene pentru lansarea oficială a președinției României la Consiliul UE.

FOTO: European Commission

Redăm integral conținul postării comisarului european:

”La inceputul anului trecut, incepeam dezbaterile privind Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, in cadrul unei Conferinte dedicate viitorului Uniunii Europene, la care au mai participat Presedintele Jean Claude Juncker si Comisarul pentru Buget, Gunther Oettinger.

In mai 2018, Comisia a reusit sa transmita Parlamentului European si Consiliului – ca si co-legislatori- o formula ambitioasa si flexibila, in care politica de coeziune are cea mai mare alocare, 373 miliarde de euro pentru perioada post 2020.

România – alaturi de Bulgaria, Grecia, Spania, Italia si Finlanda – vor avea alocari mai mari fata de actuala perioada de programare.

Sper din tot sufletul sa se ajunga la un Acord asupra Cadrului Financiar Multi Anual 2021-2027 pe perioada a Presedintiei Romane a Consiliului UE, in care România are prevazuta o alocare pentru politica de coeziune (deci, fara agricultura) de 31 miliarde de euro, ceea ce inseamna cu 8% mai mult fata de perioada 2014-2020.

Deci, cu totii speram ca Bugetul sa fie adoptat pe perioada Presedintiei Romane, astfel incat banii din acest Buget sa poata fi folositi de catre statele membre inca de la 1 ianuarie 2021, pentru proiecte de calitate, care sa utilizeze eficient fondurile europene, in scopul reducerii decalajelor si inegalitatilor pe continentul european si imbunatatirii calitatii vietii oamenilor.

Comisia isi doreste demararea rapida a negocierile cu Consiliul si Parlamentul European (trialogurile), la care voi fi prezenta pentru a sustine si apara propunerea noastra strategica, ce include concentrarea asupra unor prioritati-cheie si simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Sunt constienta de duvergentele existente intre statele membre asupra unor aspecte din Buget, dar este imperios necesar sa se ajunga la un acord asupra acestuia inaintea alegerilor europarlamentare, pentru a evita intarzierile in implementarea proiectelor, intarzieri care vor afecta sute de mii de proiecte ( sociale, de transport, sanatate, cercetare, eficienta energetica, agenda digitala, etc) din toate statele membre.

Despre toate acestea voi vorbi in cadrul vizitei Presedintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker, a Presedintelui Consiliului European, dl Donald Tusk , a Presedintelui Parlamentului European, dl Antonio Tajani si a Colegiului Comisarilor la Bucuresti, in perioada 10-11 ianuarie”.

Poziția Corinei Crețu survine în condițiile în care președinția română a Consiliului UE urmează să îi informeze, marți, pe miniștrii țărilor UE cu privire la planurile sale referitoare la adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

Reamintim, în context, că șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au solicitat președinției României la Consiliul Uniunii Europene să continue lucrările cu privire la viitorul CFM și să elaboreze o orientare pentru următoarea etapă a negocierilor, pentru a se ajunge la un acord în cadrul Consiliului European în toamna anului 2019.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.