Comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan: 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru găsirea unui vaccin împotriva pestei porcine. Pe termen scurt, trebuie să oprim răspândirea bolii în România

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a transmis vineri că executivul comunitar va sprijini România în lupta sa împotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului, servicii veterinare şi cercetare. În 2019, peste 10 milioane de euro vor fi alocate pentru cerecetarea și găsirea unui vaccin împotriva acestei boli. Declarația oficialului european a fost făcută în cadrul dialogului cu cetățenii privid viitorul Europei ce a avut loc la Cluj-Napoca alături de comisarul pentru politică regională Corina Crețu, ministrul Agriculturii Petre Daea și europarlamentrul Daniel Buda (PNL, PPE).

Foto: European Commission

„Faptul că am identificat virusul în 800 de focare în ultimele luni, e un indicator clar al mecanismelor de detecţie. Eu un număr mare de focare identificate, într-un timp scurt. Vom continua să sprijinim Ministerul Agriculturii şi fermierii din România în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cerecetare. Vom încerca să furnizăm un vaccin care să funcţioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru cerecetarea acestui obiectiv. Pe termen scurt, trebuie să oprim răspândirea bolii în România, care are un impact şi asupra ţărilor vecine şi asupra schimburilor comerciale de carne de porc din UE şi din lume. ”, a spus Phil Hogan aflat într-o vizită la Bucureşti.

Întrebat de ZF, dacă este mulţumit de modul în care autrităţile române au gestionat criza pestei porcine africane până acum, comisarul european a evitat un răspuns clar:„Sunt foarte mulţumit de nivel de cooperare dintre UE şi Ministerul Agriculturii”, a spus el.

De la începutul anului, pesta porcină africană s-a răspândit în 12 judeţe din ţară. Dintre statele membre, România este ţara cea mai puternic afectată de virusul pestei porcine africane.

Anul trecut, România a găzduit zece dialoguri cu cetățeni sub egida Citizens’ Dialogues: la București, unde au participat președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz; la Cluj-Napoca, unde a luat parte comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics; la Zalău, unde au participat Corina Crețu și ministrul român al fondurilor europene, Rovana Plumb; la Iași, unde a luat parte comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen; și, din nou, la București, unde au participat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil pentru buget, Gunther Oettinger, seria dialogurilur din 2017 fiind închisă cu un eveniment de acest tip la care a participat, din nou, comisarul Corina Crețu.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.