Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan: 75% din porcii crescuţi în gospodăriile UE sunt în România. Trebuie să ajutăm la stoparea pestei porcine africane

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a declarat joi că lucrează îndeaproape cu autorităţile pentru a face faţă situaţiei dificile în care se află România din cauza pestei porcine africane, în condiţiile în care 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, potrivit Agerpres.

Foto: EC Audiovisual Service/European Commission

Pesta porcină africană, reforma PAC şi situaţia bugetară sunt subiecte pe care le-am discutat deja cu domnul ministru şi cu premierul României. Pe pesta porcină lucrăm îndeaproape pentru că 75% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, aşa că noi ne intensificăm eforturile pentru a vedea ce putem face mai mult pe partea de supraveghere şi control.

Domnul ministru (n.r. ministrul Agriculturii, Petre Daea) m-a informat recent despre intenţia de a obţine asistenţa de la Comisia Europeană pentru a-i ajuta financiar pe fermieri pentru a face faţă acestei situaţii foarte dificile dacă trebuie să stopeze producţia din cauza implementării programului. Există soluţii şi în cadrul programului de dezvoltare rurală şi ceva sprijin pentru fermieri, dar cel mai important este să punem capăt răspândirii acestei boli”, a spus Hogan într-o conferinţă de presă la Ministerul Agriculturii.

Înaltul reprezentant al Comisiei Europene a menționat că cele 800 de focare de pestă porcină descoperite în România reprezintă un indicator al rezultatului de detectare a bolii.

”Sigur este o cifră mare de focare de boală într-o perioadă scurtă de timp, dar vom continua să-l susţinem pe ministru şi pe fermieri în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetarea şi vom încerca să oferim şi un vaccin care să funcţioneze în viitor. Avem 10 milioane de euro alocaţi în 2019 pentru cercetare la nivelul UE. Dar, pe termen scurt, trebuie să ajutăm la stoparea răspândirii bolii în România pentru că are impact şi asupra ţărilor învecinate, asupra comerţului în UE cu carnea de porc şi să-i susţinem pe fermieri să facă faţă măsurilor de biosecuritate suplimentare care au fost introduse cu ajutorul CE şi a Guvernului român”, a adăugat Hogan.

El a susţinut că este satisfăcut de nivelul cooperării între Guvernul României şi CE.

”Astăzi am vrut să vedem cum ne putem ajuta unii pe alţii mai mult cu supraveghere şi detectare, vom continua să venim cu sprijin de la CE astfel încât să putem intensifica eforturile în zone afectate. Sunt încântat că avem un răspuns foarte pozitiv în interesul stopării acestei boli”, a conchis comisarul european al Agriculturii, Phil Hogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.