Comisia Europeană a publicat documentul de reflecție asupra viitorului finanțelor UE. Comisarul Corina Crețu: Bugetul UE trebuie să fie mai flexibil

Comisarii europeni Corina Crețu și Günther Oettinger au prezentat miercuri documentul de reflecție al Comisiei Europene privind viitorul finanțelor UE, document ce analizează provocările bugetului UE 27, în contextul Brexit.  

Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane, a declarat: „Pentru ca Europa să poată face față noilor provocări, trebuie să găsim surse de finanțare. Putem fie să cheltuim mai puțin, fie să identificăm noi surse de venituri. Dar orice am face, fiecare euro investit din bugetul UE trebuie să genereze valoare adăugată și să aibă un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.”

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Este timpul să restructurăm bugetul UE. Haideți să-l simplificăm și să-l facem mai flexibil și haideți să reflectăm, cu ambiție și imaginație, asupra modului în care putem să-l transformăm într-un instrument puternic, care ne va ajuta să înregistrăm un ritm de creștere mai rapid, conlucrând mai strâns ca niciodată, și să nu lăsăm pe nimeni în urmă în această economie globalizată.”

 

Bugetul UE se confruntă cu o provocare majoră – aceea de a finanța mai multe acțiuni cu mai puține resurse. Cetățenii așteaptă de la UE să joace un rol mai important în noi domenii de politică precum migrația, securitatea internă și externă sau apărarea. Europa ar trebui, de asemenea, să își păstreze rolul de prim-plan pe scena mondială, în calitate de cel mai mare donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare, precum și de lider al luptei împotriva schimbărilor climatice. Aceste obiective vor trebui îndeplinite având la dispoziție un buget al UE care va fi și mai mic după ieșirea Regatului Unit, transmite Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Documentul de reflecție publicat astăzi analizează această provocare și prezintă principalele elemente puse în discuție, structurate în jurul celor cinci scenarii ale Cărții albe: statele membre ale UE vor continua pe același drum, vor face mai puțin, împreună, vor avansa cu intensități diferite, vor face mai puțin, dar mai eficient sau vor face mult mai mult, împreună? Pentru fiecare dintre aceste scenarii ilustrative, implicațiile sunt diferite, atât în ceea ce privește sumele alocate fiecărui obiectiv vizat, cât și în ceea ce privește eventualele surse de finanțare. Opțiunile propuse merg de la reducerea cheltuielilor pentru politicile existente până la majorarea veniturilor.

În plus, documentul de reflecție stabilește caracteristicile de bază ale bugetului UE și trasează principalele tendințe și evoluții în domenii de politică esențiale, cum ar fi agricultura și coeziunea. Acesta abordează, de asemenea, chestiuni generale cum ar fi valoarea adăugată a finanțării din partea UE sau corelarea dintre fondurile UE și reformele structurale din statele membre.

Procesul de reflecție care a fost inițiat de Cartea albă și s-a bazat pe o serie de documente de reflecție va sta la baza elaborării propunerii privind următorul cadru financiar multianual pentru o Uniune Europeană cu 27 de membri, pe care Comisia intenționează să o prezinte la jumătatea anului 2018.

Cadrul financiar multianual stabilește sumele anuale maxime pe care UE le poate cheltui în fiecare an în diferite domenii de politică, pe o perioadă de cel puțin 5 ani. Actualul cadru financiar multianual acoperă perioada cuprinsă între 2014 și 2020. Fiecare buget anual trebuie să respecte acest cadru.

Pentru a sprijini și a stimula și mai mult dezbaterea cu privire la problemele ridicate în documentul de reflecție, în lunile următoare vor avea loc o serie de evenimente publice, cum ar fi conferința anuală intitulată „Un buget axat pe rezultate”, care va fi organizată de Comisie la 25 septembrie 2017.

Documentul de reflecție privind viitorul finanțelor UE este disponibil AICI

Viitorul finanțelor UE este ultimul document de reflecție prezentat de către Comisia Europeană din seria de cinci documente lansate după publicarea Cărții Albe, el fiind precedat de lansarea documentelor privind Dimensiunea socială a EuropeiValorificarea oportunităților oferite de globalizareAprofundarea Uniunii economice și monetare și Viitorul apărării Europei.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.