Comisia Europeană: Cetățenii britanici ar putea plăti câte 7 euro pentru a intra în țările UE, după Brexit

Cetățenii britanici ar putea plăti câte 7 euro pentru a intra în statele membre ale Uniunii Europene, după Brexit, dacă nu va exista un acord al separării Marii Britanii de blocul comunitar. Potrivit documentului citat de The Guardian, taxa ar putea intra în vigoare la momentul încetării aplicării principiului librei circulații.

FOTO: European Commission/ Facebook

Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că, după Brexit, britanicii vor care vor să călătorească în alte state ale UE vor trebui să completeze un formular online și să plătească 7 euro pentru în locul obținerii vizei și care ar fi valabilă timp de trei ani.

„Da, #ETIAS se va aplica și pentru #UK ca țara terță post-Brexit – 7 euro pentru o autorizație de 3 ani de pre-călătorie”, a declarat Natasha Berthaud, pe Twitter. „O formă simplă, ca #ESTAS pentru SUA, dar mult mai ieftin”, a completat aceasta.

Uniunea Europeană pregăteşte un nou sistem electronic de scutire de vize care să intre în vigoare cel târziu în 2021, în scopul întăririi securităţii. Comisia Europeană a propus exceptarea cetăţenilor Marii Britanii de la obligativitatea vizei dacă părţile vor conveni un acord înaintea retragerii Londrei din UE, programată la 29 martie 2019.

Sistemul European de Autorizare și Informare privind Călătoriile, sau ETIAS, va fi similar sistemului ESTA din Statele Unite şi se va aplica ţărilor din afara UE ai căror cetăţeni pot călători în Uniune fără vize. În prezent, 61 de state beneficiază de acest statut, arată Agerpres.

De această taxă vor fi scutite persoanele cu vârste sub 18 ani sau de peste 70 de ani. ETIAS va acoperi şi statele membre ale Spaţiului Schengen, dar care nu fac parte din UE, ceea ce înseamnă că britanicii vor trebui să plătească taxa pentru a călători în Norvegia, Islanda, Elveţia sau Liechtenstein. În schimb, sistemul nu va acoperi statele UE care nu sunt membre ale Spaţiului Schengen. 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.