Comisia Europeană nu intenţionează să ceară SUA, momentan, ridicarea vizelor

ue suaCE nu intenţionează, în acest moment, să ceară SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru UE, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt Michele Cercone, care nu a dorit să spună dacă au fost primite notificări în acest sens de la ţările ai căror cetăţeni au încă nevoie de viză pentru SUA, potrivit Realitatea.net.

“Comisia Europeană acordă o foarte mare importanţă principiului reciprocităţii şi solidarităţii. Am lucrat în acest sens şi vom continua să o facem. Asta înseamnă şi că trebuie să fim în contact cu partenerii noştri externi şi să încercăm să abordăm chestiunea pe cât de eficient putem”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE Michele Cercone, întrebat dacă Executivul de la Bruxelles a cerut SUA să-şi schimbe politica privind aplicarea vizelor pentru unele ţări europene.

Oficialul european a explicat că noul regulament, care a intrat în vigoare în decembrie 2013, prevede că statele membre care nu beneficiază de reciprocitate în cazul vizelor pot face o solicitare Comisiei, dar aceasta nu înseamnă că, în mod automat, CE va cere SUA ridicarea vizelor.

“Comisia va evalua şi va cerceta cu atenţie orice solicitare dar apoi va decide dacă următorul pas poate include şi o astfel de soluţie. În acest moment, nu există niciun fel de intenţie din partea CE să facă acest lucru“, a subliniat Cercone.

Întrebat dacă CE a solicitat ţărilor în cauză “un update” privind relaţiile cu SUA sau Canada în privinţa vizelor, purtătorul de cuvânt a precizat că, “potrivit prevederilor noului regulament, statele membre trebuie să trimită notificări privind situaţiile de nereciprocitate înainte de 9 februarie 2014”, iar acestea vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

La întrebarea dacă au fost primite notificări pe această temă din partea statelor membre, Michele Cercone a spus că mai sunt trei zile până la expirarea termenului.

EurActiv a scris, miercuri, citând surse diplomatice, că CE a solicitat SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.