Condiții de la Berlin pentru Londra. Angela Merkel: Accesul deplin al Marii Britanii la piața unică este legat de acceptarea deplină a liberei circulații

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat joi că Uniunea Europeană UE trebuie să rămână fermă în privința poziției sale că accesul la piața unică a blocului comunitar este legată de libera circulație a persoanelor care urmează a fi negociată cu Marea Britanie, relatează Reuters și AFP.

FOTO: Bundesregierung

FOTO: Bundesregierung

”Dacă nu spunem că accesul deplin la piața unică este legat de acceptarea deplină a liberei circulații, atunci toată lumea în Europa va face ce vrea. Suntem gata să legăm accesul Marii Britanii la piața unică pentru bunuri și servicii de chestiunea respectării celor patru libertăți”, a declarat Angela Merkel la un eveniment organizat la Berlin de Federația germană a industriei, notează Agerpres.

Poziția Angelei Merkel nu este una nouă, însă ea a fost reiterată în contextul în care premierul britanic, Theresa May, a anunțat că Marea Britanie va declanșa procedura de ieșire din UE în luna martie a anului viitor.

Statele membre ale UE și Comisia Europeană au exprimat clar în dese rânduri că unica posibilitate prin care Marea Britanie își poate păstra accesul la piața unică a Uniunii Europene este să garanteze toate cele patru libertăți fundamentale de circulație a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor. Liderii politici de la Londra au manifestat, însă, în mai multe ocazii reticențe cu privire la dreptul de circulație a cetățenilor din UE, aceasta fiind și una dintre temele platformă pe care forțele eurosceptice, anti-UE și pro-Brexit le-au utilizat în campaniile lor.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.