Consiliul European: Liderii UE au aprobat un plan pentru a combate dezinformările pe internet, invocând ingerințele Rusiei

Liderii Uniunii Europene au făcut apel, vineri, în cadrul summit-ului la Bruxelles, la acțiuni urgente împotriva știrilor false de pe internet, și pledează pentru acțiuni suplimentare în ceea ce privește protejarea alegerilor europarlamentare de anul viitor împotriva dezinformărilor, relatează Reuters citat de Agerpres.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Oficialii celor 28 de state au aprobat un plan menit să ajute la stoparea a ceea ce SUA, NATO și UE afirmă că sunt tentative ale Rusiei de a submina democrațiile occidentale, prin campanii de dezinformare ce seamănă discordie. De partea cealaltă, Moscova a negat aceste acuzații, în repetate rânduri.

Planul propune un sistem de avertizare timpurie, care să sensibilizeze Guvernele, dar și giganții Internetului, precum Facebook și Google, să ia măsuri suplimentare pentru a înlătura conținuturile ilegale sau care dezinformează.

Summit-ul de la Bruxelles concluzionează că este necesară o „acțiune rapidă și decisivă atât la nivel european, cât și național” pentru asigurarea unor alegeri corecte la scrutinul pentru Parlamentul European în mai 2019.

„Difuzarea de dezinformări eliberate, pe scară largă și sistematice, inclusiv ca parte a războiului hibrid, constituie o provocare acută și strategică pentru sistemele noastre democratice”, și care „necesită un răspuns urgent”, subliniază liderii europeni, potrivit sursei citate.

În acest context, planul Comisiei Europene a fost aprobat de Consiliul UE, urmând să pună la dispoziție la Bruxelles mai mulți bani și atribuții sporite pentru a monitoriza și semnala dezinformările provenite din Rusia. Fondurile acordate în acest scop Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) vor fi majorate de la 1,9 milioane de euro în 2018 la 5 milioane de euro.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.