COP24: 200 de state au aprobat regulile de aplicare a acordului de la Paris împotriva schimbărilor climatice

Delegaţi din aproximativ 200 de ţări reuniţi în cadrul Conferinţei anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice cadrul (COP24), la Katowice, au adoptat sâmbătă regulile de aplicare a acordului de la Paris împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conferinţa care s-a încheiat cu o întârziere de 24 de ore faţă de planul prevăzut, nu a obţinut totuşi angajamente noi din partea unor state în vederea atingerii obiectivelor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, insuficiente în acest stadiu al schimbărilor climatice.

„A fost un drum lung (…) nu a fost o sarcină uşoară”, a declarat polonezul Michal Kurtyka, preşedinte al COP24.

Conferinţa anuală a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice s-a desfăşurat în perioada 2 – 14 decembrie la Katowice, Polonia, şi a urmărit adoptarea Programului de implementare a Acordului de la Paris.

La Conferința ONU de la Paris privind schimbările climatice din decembrie 2015, părțile din întreaga lume au convenit limitarea încălzirii globale mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale. UE s-a angajat ca, până în 2030, să-și reducă emisiile cu cel puțin 40% față de nivelurile din 1990, îmbunătățind în același timp eficiența energetică cu 27% și crescând procentul energiei din surse regenerabile la 27% din consumului final. Un mecanism-cheie pentru combaterea schimbărilor climatice este sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.