CORESPONDENȚĂ | Ce se află pe agenda Parlamentului European la sesiunea plenară unde Klaus Iohannis va dezbate cu eurodeputații asupra viziunii României privind viitorul UE

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

Membrii Parlamentului European se reunesc de luni până în joi într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg, momentul de interes major de pe agendă pentru România fiind discursul președintelui Klaus Iohannis și dezbaterea împreună cu eurodeputații a viziunii României privind viitorul Europei.

Șeful statului va discuta viitorul Europei cu deputații europeni marți, unde va prezenta, într-o alocuțiune urmată de o dezbatere cu membrii legislativului european, viziunea României privind viitorul Europei. (Mai multe detalii aici)

Iohannis va fi, marți, al 11-lea lider european care va susține un discurs și va dezbate cu europarlamentarii privind viitorul Europei, înaintea Angelei Merkel, care se va adresa legislativului european în luna noiembrie.

Până în prezent au avut loc zece dezbateri din seria celor organizate între șefii de stat sau de guvern și deputați, privind viitorul Uniunii Europene, după participarea premierului irlandez Leo Varadkar (17 ianuarie), premierului croat Andrej Plenkovic (6 februarie), premierului portughez Antonio Costa (14 martie), președintelui francez Emmanuel Macron (17 aprilie), premierului belgian Charles Michel (3 mai), premierului Luxemburgului, Xavier Bettel (29 mai), premierului Olandei, Mark Rutte (13 iunie), premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki (4 iulie), premierului Greciei, Alexis Tsipras (11 septembrie) și a premierului Estoniei, Juri Ratas (3 octombrie).

FOTO: European Parliament

Concluziile Consiliului European: Brexit, migrație, și securitatea

Dezbaterea cu președintele Klaus Iohannis va fi urmată, a doua zi, miercuri de o discuție a deputaților europeni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, rezultatul summit-ului UE privind negocierile pentru Brexit, migrația și securitatea.

Dacă Marea Britanie decide că o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit va fi în beneficiul obținerii unui acord, atunci sunt sigur că liderii vor fi pregătiți să ia în calcul acest lucru, preciza președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul unui summit crucial pentru Brexit.

Citiți și:

Reuniunea Consiliul European, la final. Liderii europeni au convenit că sunt necesare măsuri pentru protejarea sistemelor democratice ale UE și combaterea dezinformării, în contextul viitoarelor alegeri europene

Un grup de opt ţări – Olanda, Marea Britanie, Lituania, Estonia, Letonia, Danemarca, Finlanda, România – a insistat pentru adoptarea de către UE de măsuri urgente pentru a-i sancţiona pe autorii atacurilor cibernetice. ”Absenţa unei acţiuni internaţionale ferme dă sentimentul că atacurile cibernetice vor rămâne nepedepsite”, au avertizat ele.

Sesiunea plenară debutează însă luni seara cu dezbateri privind Conferința COP24 privind schimbările climatice de la Katowice, din Polonia, fiind urmată de discuții privind bugetul anual al Uniunii Europene pentru 2019.

De asemenea, deputații europeni vor căuta să elimine poluarea din plastic, să îmbunătățească calitatea apei potabile și să asigure siguranța datelor personale pe Facebook.

Măsuri de reducere a materialelor plastice care poluează mările și oceanele

Deputații europeni vor vota miercuri privind măsurile de reducere a materialelor plastice care poluează mările și oceanele noastre, ceea ce dăunează vieții la mare și prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Propunerea include o interdicție pentru unele dintre cele mai utilizate pe scară largă produse de plastic de unică folosință, cum ar fi plăci, paie și tacâmuri care au deja alternative non-plastice.

Noile norme privind calitatea apei potabile, care urmează să fie votate marți, vizează reducerea poluanților și încurajarea utilizării apei de la robinet.

Parlamentul European urmează să ceară un audit complet după scandalul Cambridge Analytica

În urma scandalului Cambridge Analytica, care a dezvăluit că datele a milioane de utilizatori Facebook au fost utilizate în mod necorespunzător, deputații europeni ar trebui să solicite un audit complet al conformității cu cerințele UE privind protecția datelor, într-o rezoluție care va fi votată joi.

Reamintim că scandalul Cambridge Analytica a culminat cu audierea lui Mark Zuckerberg în Congresul SUA și în Parlamentul European. 

La acel moment, Facebook a transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori ale căror date personale au fost utilizate fără acord sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte aproximativ 2,7 milioane de utilizatori din Uniunea Europeană au fost afectați, între care peste 100.000 de români.

Eurodeputații adoptă poziția de negociere privind bugetul UE pentru 2019

Miercuri, deputații europeni își vor adopta poziția de negociere cu privire la bugetul UE pentru 2019. Parlamentul va propune mai multe fonduri pentru susținerea tinerilor, a programelor de cercetare și de infrastructură.

Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul fiscal 2019 cuprinde fonduri suplimentare pentru programul Erasmus+ și pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, în condițiile în care exercițiul bugetar anual aferent anului 2018 a majorat cu 12,1% alocările pentru Erasmus+, a ridicat bugetul total al Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor la 350 de milioane de euro, a consolidat inițiativa Corpului european de solidaritate și a alocat, în premieră, fonduri pentru programul #DiscoverEU prin care peste 15.000 de tineri cu vârsta de 18 ani pot călători gratuit cu trenul, timp de 30 de zile, în 28 de țări europene.

Consolidarea Sistemului de Informații Schengen

Regulile de consolidare a Sistemului de Informații Schengen vor fi votate miercuri. Unul dintre obiective este îmbunătățirea schimbului de informații pentru combaterea terorismului, a criminalității internaționale și a migrației ilegale.

Reamintim că de la 1 august a intrat în vigoare Decizia Consiliului Uniunii Europene privind punerea în aplicare a dispozițiilor rămase ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații Schengen în Bulgaria și în România, hotărâre ce a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 25 iunie 2018 după un acord la nivelul Consiliului și un aviz din partea Parlamentului European.

Pentru a crește nivelul de securitate în spațiul Schengen și pentru a eficientiza lupta împotriva criminalității grave și a terorismului, controalele efectuate de Bulgaria și România la frontierele lor externe și pe teritoriul lor ar trebui să devină mai eficace prin emiterea de semnalări în SIS în scopul refuzării intrării sau șederii și dând curs unor astfel de semnalări introduse de alte state membre, în special dacă astfel de semnalări se bazează pe o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității publice sau a securității naționale” se arată în decizia publicată.

Ultima zi a sesiunii plenare: anunțarea câștigătorului Premiului Saharov pentru libertatea de gândire

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, va anunța joi câștigătorul Premiului Saharov din 2018.

Pe lista scurtă a Parlamentului European se află: Oleg Sențov, regizor ucrainean, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „complotarea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea; Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă Hirak, din regiunea Rif (Maroc), care luptă pentru combaterea corupției, a opresiunii și a abuzului de putere; și ONG-urile care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană. Acestea sunt: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières International, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch și SOS Mediterranée. 

În 2017 premiul a fost acordat opoziției democratice din Venezuela reprezentată de Adunarea Națională (Julio Borges) și toți deținuții politici identificați de Foro Penal Venezolano, și anume Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.