Secretarul general al CLUBULUI de la MADRID, Carlos Westendorp: Problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profită de pe urma situației actuale

Carlos Westendorp, secretar general al Clubului de la Madrid, prezent la Forumul Economic de la Astana, a oferit un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro in care vobeste despre criza economica si despre modalitati de depasire a acesteia.

In opinia sa, Germania este o tara care profita de pe urma crizei economice, la fel ca si bancile, care desi sunt cele care au pornit criza economica globala, acum ele beneficiaza de ajutorul guvernelor si de banii europenilor.

Calea Europeana: Ne aflam aici, la Forumul Economic de la Astana, o intalnire foarte importanta la nivel economic si global. Chiar anul trecut, dvs erati in acelasi loc,  tinand o prezentare carlos westendorpdespre oprtunitatile si provocarile integrarii economice. Ce s-a schimbat de atunci, care este situatia acum?

Carlos Westendorp: Integrarea economica este necesara pentru ca toate provocarile pe care le intampinam sunt globale, iar singurul raspuns la aceste provocari de nivel mondial, sunt raspunsuri tot la un nivel mondial. Exista foarte putine organizatii care raspund acestor provocari. (…) referindu-ne la situatia din Europa, problema Europei in ce priveste criza a fost integrarea doar monetara, nu si economica. Acest lucru poate functiona in perioade de dezvoltare economica, de boom economic, dar ori de cate ori va exista o criza precum cea in care ne aflam acum, nu va exista un raspuns colectiv. Deci trebuie sa existe mai multa integrare in domeniul economic.

Calea Europeana: Ati fost consilier special al președintelui Grupului de reflecţie privind viitorul Europei 2020-2030, Felipe González Márquez. Noi, in acelasi timp, am avut aproape un esec am putea spune cu Strategia de la Lisabona, acum avem Strategia Europa 2020. Europa se confrunta cu provocari foarte dificile in aceasta perioada, este acesta un motiv pentru cae strategia ar trebui regandita, reconfigurata?

Carlos Westendorp: Strategia este valida. In raportul din 2010, numeroase domenii au fost identificateca fiind critice: imigrantii, trebuie sa avem in considerare faptul ca societatea noastra imbatraneste, iar problema pensiilor va fi una foarte serioasa in 2030. Mai sunt si problemele energetice – sunt tari producatoare de petrol, dar acesta nu va dura pentru totdeauna, asa  ca avem nevoie sa ne diversificam economia. Din punct de vedere politic, Uniunea Europeana, daca isi doreste sa fie relevanta pentru afacerile internationale, acum ca centrul sau de greutate se deplaseaza catre est, trebuie sa fie unita, daca vrea sa fie un actor credibil in plan international. Au existat foarte multe provocari, iar concluzia a fost ca “da, le putem face fata” daca integram si daca facem lucrurile pe care trebuie sa le facem, iar o parte dintre acestea sunt prezentate in strategia Europa 2020. Doar ca problema este prezenta, suntem in mijlocul unei crize, iar ce trebuie sa facem imediat este sa iesim din aceasta criza.

Calea Europeana: Toata lumea se intreaba cand vom iesi din aceasta criza, dar intrebarea este cum. Cine ne va scoate din criza?

Carlos Westendorp: Cred ca nimeni nu va iesi din criza fara sa faca eforturi in acest sens. Sigur, exista tari care nu au intrat in criza. Inca. Dar ar putea ajunge, daca nu exista o activitate economica in niciunul dintre actorii internationali importanti, atunci criza se va raspandi. Deci trebuie sa iesim din criza si sa avem sprijin din partea altor tari. Moneda chineza este devalorizata, deci si aceasta este o problema care se adauga celei pe care deja europenii o au. Trebuie sa sa facem tot ce ne sta in putere.

Calea Europeana: Ati spus mai devreme, „da, putem”. Acesta este sloganul presedintelui Obama, credeti ca poate fi aplicat si pentru Europa?

Carlos Westendorp: Da, dar necesita multa munca, nu se va intampla ca un miracol, trebuie sa ne facem treaba foarte bine. Problema este cum putem iesi din aceasta criza, cu presiunea aceasta a austeritatii, a reducerii de costuri, a reformarii doar a pieteide munca. Situatia de acum reflecta faptul ca austeritatea duce doar la o “encefalograma plata”, nu exista activitate economica, trebuie combinate inteligent masurile de austeritate cu cele de stimulare.

Calea Europeana: Dupa cum probabil stiti, Romania a fost una dintre tarile afectate de criza, si una dintre primele tari din Europa care a decis reducerea salariilor cu 25%. Modelul pare sa se raspandeasca in intreaga Europa.

Carlos Westendorp: La inceput, diferentele dintre est si vest au fost mai profunde, acum diferentele economice sunt mai putin acute. Diferenta dintre modurile in care facem fata dezechilibrelor bugetare este foarte mare, deoarece sunt care foarte multe tari, la randul lor, dezechilibrate. Acum, ce trebuie cu totii sa facem, trebuie sa reducem deficitele, dar nu o putem face peste noapte, este nevoie de timp

Calea Europeana: Iar oamenii platesc pretul.

Carlos Westendorp: Cetatenii vad ca le reducem salariile, reducem locurile de munca, in timp ce salvam bancile. Asadar, cei care au creat criza sunt acum beneficiarii crizei. Traim intr-un moment politic si economic foarte important, trebuie sa actionam rapid.

Calea Europeana: Acum ne aflam in Est, ne putem uita la Kazahstan, Rusia. Si astazi, va avea loc aici o discutie despre solutiile pe care tarile enumerate le-ar putea oferi Uniunii Europene pentru a iesi din criza. Credeti ca e posibil acest lucru?

 Carlos Westendorp: Din pacate, oricat de mult ne-am dori ca Rusia si Kazahstan sa faca asta, nu se va intampla. Trebuie sa lucram uniti, impreuna, fiecare dintre noi se afla in situatii diferite. Rusia are resurse naturale foarte importante, ca si Kazahstanul, dar resursele nu sunt suficiente pentru a crea locuri de munca, trebuie sa isi diversifice economia. Poti avea toate veniturile din petrol, insa acesta nu va fi pentru totdeauna, iar productia de petrol nu nu produce multe locuri de munca. Aceasta acopera doar 10-12% din totalul fortei de munca. Diversificarea economiei este modul in care resursele naturale ale tarii pot crea joburi. Imigrratia este un factor important pentru tarile din UE, o solutie globala, nu putem face totul noi insine.

Calea Europeana: In ce priveste situatia din Romania, noi suntem de aproape 6 ani membri ai UE, iar inaintea crizei am simtit prosperitatea si efectele intrarii in UE. Acum, platim costurile, din cauza acesteia. Dvs. aveti o experienta foarte importanta, aproape 25 ani cu Spania, membra a UE. Care este sfatul pe care i l-ati da Guvernului roman? Romanii devin nerabdatori, fondurile europene sunt din ce in ce mai putine, avem cea mai mica rata de absorbtie din Europa, nu am folosit banii in timpde criza cum a facut-o Polonia si exista o abordare pesimista, pe care Eurobarometrul recent ne-a aratat-o.

Carlos Westendorp: Asa este, dar nu numai in Romania, ci in toata Europa. UE devine din ce in ce mai putin populara pentru ca cetatenii cosidera ca principalul motiv al crizei este lipsa masurilor adecvate, iar acest lucru nu este corect pentru ca UE face ceea ce poate. Un lucru este clar: nu putem depasi criza individual, ci trebuie sa conlucram; avem euro pentru cei din zona Euro, este o masura importanta, dar nu este de ajuns. Integrarea trebuie sa continue, salvarea fiind in interiorul europei nu in exterior. Inteleg ca Europa pierde din sprijinul cetatenilor, dar o parte din vina revine si guvernelor care spun ca vine este a celor de le Bruxelles.  Acest lucru nu este adevarat si nu inseamna ca Europa face ce ar trbui sa faca. Problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profita de pe urma situatiei actuale in care euro este o moneda mai slaba decat marca daca aceasta ar fi moneda unei alte tari. Cei care platesc pentru astaprin masuri de austeritate sunt tarile din sudul Europei (Romania, Spania, Italia, Portugalia).

Calea Europeana: Deci noi platim benzina pentru “motorul german”

Carlos Westendorp: Asa este. Pentru ca, de asemenea, le cumparam produsele. Suntem intr-o situatie imposibila. Singura solutie este o integrare reala din punct de vedere economic si fiscal.

Calea Europeana: Este si o problema de credibilitate. Oamenii par sa isi piarda increderea in liderii europeni

Carlos Westendorp: In toti liderii. Nici in Spania politicienii nu sunt bine vazuti si isi pierd sprijinul pentru ca oamenii nu ii vad pe politicieni rezolvandu-le problemele generate de criza. Populatia traieste mai rau decat inainte. Problema Romaniei a fost ca a aderat la UE mai tarziu, dar tarile care au aderat inainte de Romania au beneficiat de integrare. Acum 10 ani in Spania, Eurobarometrul pentru popularitate indica o cifra ridicata, astazi fiind foarte scazuta. De ce? Din cauza crizei.

Calea Europeana: Cat credeti ca va mai dura aceasta perioada dificila in Europa?

Carlos Westendorp: Nu sunt profet, insa stiu ce imi doresc. Vreau ca lucrurile sa se redreseze in curand, nu pot sa spun cand, depinde de multi factori.

Calea Europeana: Puteti trimite un mesaj pentru cei care ne urmaresc  si sunt interesati de politicile europene sau globale?

Carlos Westendorp: As spune ca acum ploua in Europa. Nu e vreme buna, dar trebuie sa conlucram pentru binele tuturor.

CaleaEuropeana.ro va transmite informatii in exclusivitate, in calitate de unic partener media oficial din Romania al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.

Clubul din Madrid este cel mai mare for international al fostilor sefi de stat si de guvern.

Despre Carlos Westendorp y Cabeza: 

In 1999 a fost ales membru al Parlamentului European, ca reprezentant al PSOE. A activat ca Presedinte al Comisiei pentru industrie, comert, energie si cercetare pana in 2003. In 2003 a fost ales  membru al Adunarii Regionale din Madrid si presedinte  al Grupului Socialist pe teme economice.

Este co-fondator  si vicepresedinte executiv al Centrului pentru pace din Toledo. Dupa alegerile din 2004, a fost desemnat ambasador in SUA, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2008.

In prezent este principalul consilier al  lui Felipe González ,presedintele Grupului de reflecţie privind viitorul Europei 2020-2030 – infiintat de sefii de stat si de guvern ai Europei pentru  a ajuta UE sa anticipeze si sa se ridice la nivelul provocarilor din peroada 2020-2030.

 

.

 

.

One Response to Secretarul general al CLUBULUI de la MADRID, Carlos Westendorp: Problema nu vine din partea UE, ci din partea Germaniei care profită de pe urma situației actuale

  1. Pingback: Cand Sudul simte raceala Nordului pe sira spinarii | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.