Corespondență| VIDEO Interviu cu Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European: Câteodată am sentimentul că britanicii nu sunt hotărâți cum să abordeze Brexitul

Corespondență din Ericeira, Portugalia

Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European, a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că legislativul european nu va vota în favoarea unui posibil acord privind Brexitul dacă nu sunt îndeplinite două criterii esențiale: asigurarea securității cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea din UE și ajungerea la un acord care să nu ducă la violențe la granița cu Irlanda.

Președintele Grupului PPE s-a aflat la o conferință în Ericeira, Portugalia ce se desfășoară între 18-19 octombrie. Aceasta a fost a  XXI-a Conferință anuală a Grupului PPE de dialog intercultural între bisericile și instituțiile religioase, tema de anul acesta fiind „Ce fel de Europă ne dorim?”, prilej cu care Partidul Popular European a facilitat dezbateri pe teme precum viitorul Europei, tineri, familie și educație, dar și pace și securitate.

„Este bine să avem o Uniune Europeană a 27 de state care să fie unite când este este vorba despre procesul de negociere în ceea ce privește Brexitul cu prietenii britanici. Cetățenii au observat că Uniunea Europeană este unită, are un plan clar despre viitor, iar Marea Britanie este într-o situație dificilă din punct de vedere politic, economic, la nivel societal. Câteodată avem sentimentul că ei nu au un răspuns despre cum să abordeze Brexitul. Pentru mine este o lecție despre reformă, UE ar trebui reformată și nu distrusă sau părăsită așa cum au procedat britanicii. Cred că este un sfârșit clar pe care îl vom avea în negocierile cu Marea Britanie”, a declarat Weber pentru Calea Europeană întrebat despre condițiile aprobării unui eventual acord între UE și Marea Britanie.

Urmăriți și 

„Ce fel de Europă ne dorim?” Grupul PPE discută rolul religiei în dezbaterile privind viitorul Europei (Corespondență)

Rolul religiilor în viitorul UE. Interviu cu primarul municipalității Mafra: Sunt împotriva oricărei abordări care nu construiește poduri și nu cultivă toleranța

„Nu va fi pace în lume dacă nu este pace între religii”. Fatima, lăcaș religios cunoscut de toți pelerinii din lume

CORESPONDENȚĂ Interviu cu Paulo Rangel, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: În contextul în care vor fi alegeri europene în mai 2019, cu atât mai mult avem datoria de a facilita dialogul intercultural

Manfred Weber a subliniat angajamentul instituției din care face parte de a pune mai presus de toate interesul cetățenilor europeni: „Parlamentul European are două criterii în ceea ce privește acordul de ieșire.Prima dată este vorba despre cetățenie; UE vrea să asigure siguranță și certitudine pentru viețile cetățenilor. Sunt familii din România, din Germania care trăiesc  în Marea Britanie și cărora trebuie să le oferim siguranță. Cel de-al doilea aspect este legat de granița irlandeză. Am fost în Irlanda de Nord, am întâlnit primari locali care sunt îngrijorați despre viitorul acord și despre posibilitatea ca un conflict să apară și ca violențele să izbucnească din nou.”

„Aceste criterii sunt clare și  vom vota în favoarea acordului numai dacă cele două sunt îndeplinite”, a conchis acesta.

La reuniunea din toamnă a Consiliului European liderii nu putut ajunge la un acord privind Brexitul și nici nu au putu confirma organizarea unui al summit pentru luarea unei decizii finale, considerând că nu s-au înregistrat suficiente progrese în negocieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.