Corespondență| Viitorul Europei, discutat de UE cu bisericile și comunitățile religioase

Bisericile au rol important în viața publică și în ce privește problemele cu care se confruntă Europa – aceasta este premiza de la care pornesc discuțiile în cadrul celui de-al 21-lea Dialog Intercultural Anual cu bisericile și instituțiile religioase din cadrul Grupului PPE ce are loc în Portugalia în perioada 18-19 octombrie.

Primarul orașului Mafra, Hélder Sousa Silva,a subliniat bogatul trecut multicultural al regiunii Ericeira, un ”loc de întâlnire pentru mai multe părți ale lumii”, multiculturalismul fiind unul dintre principalele motive pentru care turiștii aleg să vină. Zona interculturală este reprezentată nu doar de bazilica, Palatul din Mafra, dar și multe alte situri recunoscute de UNESCO, a precizat oficialul. În opinia sa, dialogul este cel mai eficietă modalitate de a transforma mai multe naționalități în unele unite și vine în sprijinul combaterii extremismului și chiar a terorismului.

Dialogul unește sferele politice și cele religioase, împărtășind același scop comun, acela de a contribui la binele comun.

José Silvano, secretarul general al Partidului Social Democrat din Portugalia, a punctat evoluția Portugaliei, de la un „sat global, la o poartă pentru tradiții și multiculturalism” pentru întreaga Europă. Discuțiile organizate de PPE trebuie să aducă răspunsul provocării și întrebării „ce fel de Europă de dorim”, a transmis politicianul. Acesta a apreciat că dialogul reprezintă baza a ceea ce este Europa astăi, un tărâm al păcii, unde războaiele nu ăși mai au locul. „Trebuie să anticipăm viitorul și să ne pregătim. Dacă nu , riscăm să cădem pradă atitudinilor populiste care generează neîncredere și creează falii”, a declarat acesta înaintea discuțiilor.

„O lume multiculturală are nevoie de dialog”, a concluzionat acesta.

Assunção Cristas, președinte al CDS-PP, a punctat importanța acestor discuții, în contextul în care alegerilor europene de anul viitor, „cele mai importante din 1979”, atunci cetățenii și-au ales pentru prima oară reprezentanții în Parlamentul European. Câteodată, impresia generală este că unii politicieni uită de istorie, a transmis aceasta, în contextul creșterii populismului. Și deși „Europa nu este perfectă”, succesul proiectului european este unul neegalat în istorie, iar acum este momentul să vedem cum a ajutat multiculturalismul în acest sens pentru a decide ce ne dorim pentru viitor, a conchis aceasta.

Paulo Rangel (foto dreapta), europarlamentar și vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European, a vorbit despre importanța alegerii Portugaliei drept loc de desfășurare al discuțiilor, fiind întrecut un loc cu o prezență islamică ridicată și unde evreii, creștinii și musulmanii conviețuiau în pace. Spiritul Portugaliei este acela de a dialoga într-o lume globalizată, a de fi o punte de legătură între religii, a susținute eurodeputatul PPE.

György Hölvényi, europarlamentar și co-președinte al Grupului de lucru PPE privind relațiile interculturale și dialog interreligios a transmis că Europa este un loc unde toate religiile trebuie tolerate și care trebuie ajutate să fie la nivelul european. Caritatea și ajutorul umanitar reprezintă principalii piloni pentru binele societății și dialogul vine în sprijinul acestora, a mai declarat eurodeputatul.

 

Citiți și: „Ce fel de Europă ne dorim?” Grupul PPE discută rolul religiei în dezbaterile privind viitorul Europei (Corespondență)

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.