Criza politică afectează economia: Leul a atins un nou minim istoric

Leul a coborât la un nou minim istoric faţă de euro, iar acţiunile listate la Bursă se depreciază abrupt. Dacă tensiunile de pe scena politică se prelungesc, pierdem încrederea investitorilor, scrie Adevarul în pagina electronică.

După o lună de încremenire în aşteptare a afacerilor, asta ne mai lipsea: o depreciere a leului şi acţiunilor, pe fondul incertitudinilor care s-au transformat în cutremure politice. Cursul de referinţă a urcat ieri la 4,4715 lei/euro şi a atins astfel un nou maxim istoric. Deprecierea leului a fost cauzată de ordinele de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România.

Paritatea afişată este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai. Cum era de aşteptat, deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, şi a ajuns la 3,7236 lei/franc.  Leul s-a depreciat ieri şi în raport cu dolarul, rata de referinţă avansând cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar.

Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL. USL a reuşit marţi demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului. „BNR a intervenit în mod indirect în prima parte a şedinţei, dar a ieşit din piaţă imediat după fixing (n.n. – moment în care banca centrală ia cotaţiile din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă) pentru că a văzut că nu poate ţine cursul sub 4,47 lei/euro, aşa că l-a lăsat liber”, a afirmat un dealer, citat de Mediafax. El a menţionat că tensiunile politice din România nu au afectat cotaţiile obligaţiunilor şi ale costurilor asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS).

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  universign.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.