Criză politică în Coreea de Sud. Președinta Park Geun-Hye refuză să dea curs solicitării procurorilor de a o interoga

Președinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye, nu va da curs solicitării procurorilor de a o interoga, a anunțat avocatul șefei statului sud-coreean, în contextul agravării crizei politice provocate de un scandal de trafic de influență, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Park_Geun-hye_(8724400493)_(cropped)

Avocatul Yoo Yeong-Ha a menționat în cadrul unei declarații că Park Geun-Hye trebuie să se ocupe de “situația care evoluează rapid”, timpul său fiind limitat în această perioadă pentru a coopera cu procurorii, care au cerut să o chestioneze marți.

Este regretabil că președintele nu poate coopera în cadrul interogatoriului față în față, solicitat de procurori pentru data de 29 noiembrie”, a spus el.

Potrivit afirmațiilor anterioare ale avocatului Yoo Yeong-Ha, președinta Coreei de Sud se pregătește pentru acheta care va avea loc luna viitoare, coordonotată de un procuror special.

Citiți și Seulul, paralizat de manifestații de stradă. 1 milion de persoane cer demisia președintei Park Geun-Hye

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie care a provocat manifestații de stradă de amploare. Acesta este legat de prietena ei apropiată, Choi Soon-sil, care este în arest de la începutul lunii noiembrie pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere. 

Choi Soon-sil, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că şi-ar fi folosit influenţa asupra preşedintei sud-coreene pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanţare unor fundaţii dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale. 

De asemenea, Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de Park Geun-Hye, cu toate că nu deţine nicio poziţie în structura de conducere.    Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar a editat discursuri ale preşedintei Park.

Parlamentul de la Seul ar putea organiza săptămâna viitoare un vot privind destituirea preşedintei Park Geun-Hye, tot mai mulţi politicieni susţinând campania în acest sens desfăşurată de opoziţie. 

Parlamentarii din opoziţie şi cei independenţi dispun de o majoritate de 171 din cele 300 de locuri în Adunarea Naţională. Pentru a fi adoptată, destituirea va avea nevoie de voturile a cel puţin două treimi dintre parlamentari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.