Cuba a acceptat sa inceapa negocierile cu UE pentru un nou acord politic

cubanpeopleCuba a acceptat o propunere din partea Uniunii Europene de a deschide negocieri cu privire la un nou acord politic, a anuntat joi ministrul cubanez al Afacerilor Externe, Bruno Rodriguez, intr-o conferinta de presa la Havana, informează Reuters, potrivit HotNews.

Pe 10 februarie UE a convenit sa inceapa negocierile cu Cuba pentru a intensifica comertul, investitiile si dialogul privind drepturile omului, fapt ce reprezinta una dintre miscarile diplomatice semnificativa ale Bruxellesului dupa ce a decis in 2008 ridicarea sanctiunilor impuse tarii comuniste.

Potrivit oficialului, Cuba a salutat propunerea, considerand ca “semnifica sfarsitul politicii unilaterale a UE fata de Cuba”. Rodriguez a precizat ca Havana este gata sa inceapa negocierile.

Dupa mai bine de un an de discutii, ministrii de Externe ai UE au decis luna trecuta sa promoveze relatii mai bune cu Havana pentru a sustine reforma de piata a statului insular din Caraibe si pentru a pozitiona mai bine companiile europene in cazul unei tranzitii catre o economie mai deschisa.

Ramane ca Havana sa accepte oficial demararea negocierilor.

Negociatorii UE si-au propus sa finalizeze asa-numitul Acord de Cooperare si Dialog Politic la sfarsitul anului 2015 si spun ca Havana si-a manifestat dorinta de a-l semna.

Desi nu se asteapta nimeni ca investitiile europene in Cuba si progresul spre o democratie pluripartinica sa inregistreze schimbari dramatice in viitorul apropiat, obtinerea unui acord este simbolica, subliniind incalzirea legaturilor dintre blocul european si Cuba, in contrast cu cele dintre statul insular si Statele Unite, care a mentinut un embargo economic asupra Cubei inca din 1962.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.