Culisele discursului memorabil al lui Donald Tusk care i-a emoționat pe români și pe liderii europeni

Discursul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, de la ceremonia de lansarea a președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost scris de el însuși, în limba maternă – poloneză, ulterior tradus în engleză și, apoi, în limba română.

Joi seara, în fața unei săli pline a Ateneului Român, în care s-au aflat liderii instituțiilor UE, președintele României, prim-ministrul sau comisari europeni, Donald Tusk a impresionat audiența printr-un discurs rostit într-o limbă română impecabilă.

FOTO: RO2019EU/ Flickr

Acesta a făcut referire în discursul său la istoria României, dar şi la amintirile lui legate de prima maşină a familiei – o Dacia, de Simona Halep, de Steaua Bucureşti, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni sau Mircea Eliade. 

Traducătorul discursului lui Tusk în limba română a fost Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului UE.

”Am lucrat cu unii colegi din cabinetul preşedintelui Tusk. Discursul şi l-a scris singur dl. Tusk, iniţial în poloneză, apoi a fost tradus în engleză, iar pe acea variantă am lucrat eu, împreună cu un asistent al său, şi cu o colegă româncă, cu care ne-am sfătuit la soluţiile lingvistice. (…) Am şi făcut o înregistrare audio a discursului, ca să îl ajute. L-am ajutat la scris anii, cum a fost 1986, pe care i-am scris cu cuvinte. (…) Ne bucurăm că am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru români, am fost total surprinşi de efectul pozitiv al discursului, ne dă o satisfacţie a muncii”, a declarat Dan Mărăşescu, şeful unităţii de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, pentru Mediafax.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a oferit momentul emoționant al serii la ceremonia de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, fostul premier polonez susținându-și discursul în fața publicului prezent la Ateneul Român în limba română.

Aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, sunt printre frazele memorabile rostite de Donald Tusk.

Discursul său integral este disponibil aici.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.