Dacian Cioloș: Europa își dezbate viitorul și noi ieșim tot mai mult din joc

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, atrage atenția, într-un mesaj publicat pe Facebook, asupra izolării tot mai acute a României în ceea ce privește afacerile europene, în contextul discursului despre starea Uniunii susținut miercuri de Jean Claude Juncker și al preluării de către București a președinției Consiliului European în mai puțin de patru luni.

„În timp ce în România ne ocupăm cu protejarea corupților și dezbatem teme care nu pot sfârși decât prin a adânci dezbinarea din societate, la Bruxelles, Europa își dezbate viitorul și noi ieșim tot mai mult din joc”, scrie liderul Mișcării România Împreună pe Facebook.

Dacian Cioloș subliniază că România are șansa de a se face auzită și de a-și impune temele pe agenda UE, dar politicienii de la București sunt mai aplecați asupra distrugerii valorilor care definesc Europa.

„Astăzi, în Parlamentul European, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ținut discursul anual privind situația Uniunii Europene. În acest discurs se tratează liniile politice majore care vor fi urmate în anul ce vine. În contextul în care România, Ungaria, Polonia și Italia sunt văzute din ce în ce mai mult ca state membre care distrug Uniunea din interior, punând sub semnul întrebării valorile care stau la baza ei, președintele Comisiei Europene amintește de rolul major al summitului european de la Sibiu de anul viitor și subliniază că a fi patriot în ziua de astăzi înseamnă să-ți ​iubești țara, dar nu împotriva Europei din care ea face parte. «A iubi Europa înseamnă a-i iubi națiunile. A-ți iubi națiunea înseamnă a iubi Europa. Patriotismul este o virtute. Naționalismul necontrolat este plin de otravă și de amăgire». A fi mândru că ești român înseamnă să pui în valoare resursele pe care le ai în folosul semenilor, să aduci un plus care izvorăște din specificitatea ta lumii în care trăiești. Evident, nu servește la nimic și e chiar ipocrit să spui că ești mândru că ești român, dar în același timp să sabotezi viitorul și siguranța țării tale, subordonând statul propriului interes”, a mai scris Dacian Cioloș.

Totodată, fostul premier amintește de teme de interes major, precum aderarea la moneda euro și la Spațiul Schengen, în contextul preluării de către România a președinției Consiliului UE.

„S-a mai discutat azi în Parlamentul European despre moneda euro, despre politica de apărare a Uniunii, despre poziția Europei în plan internațional, strategiile sale comerciale, despre drepturile omului, libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii și, nu în ultimul rând, despre Schengen. România lipsește cu desăvârșire din toate aceste dezbateri. Pentru prima dată, în pofida faptului că România va prelua Presedinția Consiliului UE în mai puțin de patru luni, aderarea României la Schengen nu mai este nici măcar la fel de sigură precum cea a Bulgariei, pentru că Guvernul de la București s-a făcut remarcat prin distrugerea statului de drept. În loc să ne uităm la viitor, noi ne adâncim tot mai mult în mizeria hoților și a manipulatorilor de mahala“, mai scrie în mesajul publicat pe Facebook.

Dacian Cioloș atrage atenția că „este momentul să punem punct acestui guvern, lui Dragnea și corupților din jurul lui în politică. Este un motiv în plus să ne gândim la alegerile europarlamentare de anul viitor ca la o oportunitate de a da semnalul că vrem o Românie prosperă, condusă onest și profesionist acasă, pentru a conta la nivel european. Este un motiv în plus să punem pe listele candidaților la Parlamentul European ce avem mai bun și nu oameni care caută sinecuri sau un loc călduț de retragere”, pentru ca România să revină în rândul statelor europene respectabile.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.