De la București, Jean-Claude Juncker cere ”să înceteze litigiile interne din România”: În momentul în care prezidezi UE trebuie să pui între paranteze problemele de politică internă

Aș vrea să înceteze problemele și litigiile interne din România. În momentul în care prezidezi Uniunea Europeană trebuie să pui între paranteze problemele de politică internă, și-a exprimat speranța președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker în cadrul conferinței comune de presă cu premierul Viorica Dăncilă, organizată la finalul vizitei de două zile la București a oficialilor europeni pentru a participa la ceremonia solemnă organizată joi la Ateneul Român care a marcat preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Foto: CaleaEuropeană.ro

”Domna prim-ministru a confirmat că nu va fi umbrită președinția României (n.r. la Consiliului Uniunii Europene) de alte probleme. Am deplină încredere în capacitatea doamnei prim-ministru de a dirija bine lucrările Consiliului Uniunii Europene”, a mai spus Jean-Claude Juncker.

Președintele Comisiei Europene și-a exprimat, de asemenea, speranța cu privire la accelerarea lucrărilor pe durata președinției române la Consiliul UE, dând drept exemplu propunerea Executivului european de a spori numărul de polițiști de frontieră și paznici de coastă astfel încât acesta să ajungă la 10.000.

”Sper ca președinția română să accelereze lucrările și să nu ne lăsăm abătuți din drum de cei care au o mulțime de idei bune, dar când vine vorba de punerea în practică se retrag din dezbaterile necesare”, a mai precizat Jean-Claude Juncker.

În cadrul conferinței comune de presă, înaltul oficial european a mai punctat că dorește ca până la finalul mandatului său România să devină un membru al Spațiului Schengen, arătând că nu înțelege de ce ”unele guverne refuză cu încăpățânare acest lucru”.

”În fața Parlamentului European m-am angajat să pun capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare și rămân fidel acestei promisiuni cu condiția să se facă toate eforturile la nivelul României și la nivel european”, a completat Juncker.

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit vineri pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 
La Palatul Victoria au avut loc, de asemenea, clustere tematice cu participarea membrilor guvernului României și a comisarilor europeni. 
Discuțiile au vizat probleme precum piața internă ( creștere, inovare și digital) convergență economică și socială, coeziune și incluziune, și aspecte legate de acțiunea Europeni la nivel global, chestiunli legate de apărare, securitate europeană, migrație și justiție fiind, de asemenea, dezbătute de oficialii europeni împreună cu membri Executivului de la București.

Citiți, pe larg, și rămâneți la curent cu știrile și activitățile privind Președinția României la Consiliul UE

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

România a marcat joi și vineri, la București, preluarea oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene, într-o serie de evenimente care a debutat joi seara cu un concert la Ateneul Român la care participă liderii instituțiilor UE – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani – și a continuat vineri cu întrevederi la nivel înalt ale Colegiului Comisiei Europene cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Vizita Colegiului Comisiei Europene la București, un moment ritualic săvârșit la începutul fiecărei președinții a Consiliului UE, este o premieră ce decurge din acest statut, iar ea vine în contextul în care președinția română și-a început activitatea oficial, gestionând prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale în care teme delicate precum avansarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual și combaterea dezinformării în Uniunea Europeană au strălucit pe agenda primului CAG prezidat de România prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.