De la Congresul partidului lui Emmanuel Macron, liderul ALDE Guy Verhofstadt propune relansarea Europei: ”Să luptăm împotriva pericolelor naționalismului”

Liderul ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai pro-europeni lideri de la nivelul politicii europene, a cerut sâmbătă, la Congresul La Republique En Marche, partidul președintelui francez Emmanuel Macron, relansarea Europei în contextul alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor.

”Să relansăm Europa și să luptăm împotriva pericolelor naționalismului și populismului”, a spus Verhofstadt într-un discurs susținut la congresul LREM la care au participat alături de președintele partidului, Christoph Castaner, și fostul cancelarul austriac Christian Kern sau fostul vicepremier britanic Nick Clegg, proaspăt numit director pentru politici globale la Facebook.

Apelul lui Verhofstadt reapare în contextul în care liberalii europeni par să încline în favoarea unei mari coaliții europene cu formațiunea lui Emmanuel Macron, el însuși neafiliat unei mari familii politice europene, pentru alegerile din 23-26 mai 2019.

De altfel, la finalul lunii septembrie, șapte personalități politice europene au lansat, într-un articol intitulat Să trezim Europa”, un apel pentru reconstrucția Europei și au anunțat pregătirea unei mișcări politice europene. Alături de Castaner și de Verhofstadt, articolul a mai fost semnat de Matteo Renzi (fost premier italian), Albert Rivera (președintele partidului spaniol Ciudadanos), Joseph Muscat (premierul din Malta), Alexander Pechtold (președintele partidului D66 din Olanda) și Dacian Cioloș (președintele Mișcării România Împreună, fost prim-ministru al României și fost comisar european).

Recent, liderul grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a anunțat formarea unei noi mișcări politice, alături de partidul președintelui Franței – La Republique En Marche! – Emmanuel MacronReamintim că intenția lui Emmanuel Macron de a crea o forță progresivă pentru alegerile europene programate pentru luna mai a anului 2019 a putut fi observată încă din luna iunie, când președintele executiv al mișcării franceze s-a aflat în Spania pentru a lucra la o platformă electorală cu alte partide asemănătoare, printre care și partidul spaniol Ciudadanos (Cetățenii), liberal, dar și cu Partidul Socialist Italian.

Verhofstadt, fost candidat al ALDE pentru șefia Comisiei Europene în 2014 la primele alegeri în care a fost utilizat procedeul Spitzenkandidat (n.r. – candidat cap de listă), vede în alegerile de anul viitor o oportunitate pentru relansarea Uniunii Europene.

De cealaltă parte, Emmanuel Macron se împotrivește metodei Spitzenkandidat pentru desemnarea noului președinte al Comisiei Europene. De altfel, doar marile familii politice europene – PPE și PES – își pregătesc campania electorală pentru alegerile de anul viitor în aceeași logică. La Congresul PPE de la Helsinki din 7-8 noiembrie, popularii europeni își vor alege candidatul dintre liderul grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber și fostul premier finlandez Alexander Stubb, în vreme ce socialiștii europeni vor decide, la Congresul PES de la Lisabona din luna decembrie, între vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic și, foarte probabil, prim-vicepreședintele executivului euroepan Frans Timmermans.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.