Declaratia socanta a lui Rompuy, in plina criza din Crimeea: “Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata”

herman van rompuyIntr-o perioada de framantari puternice la frontierele sale, Uniunea Europeana cauta cel mai potrivit raspuns pentru criza din Crimeea. Cu doar cateva ore inainte ca Presedintele rus, Vladimir Putin, sa anunte, triumfal, anexarea Crimeei, in timp ce ministrii de Externe  din cele 28 de state membre cautau un raspuns la aceasta provocare comuna, Presedintele Consiliului European, Hermann von Rompuy, a tinut un straniu discurs, la Bruxelles, cu ocazia deschiderii “Harvard World Model United Nations 2014”, un eveniment care a avut loc luni, 17 martie. Caleaeuropeana.ro va prezinta mesajul liderului european:

“Desigur, Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata. Dar stim valoarea actiunii comune. Pentru ca, mai degraba des decat altfel, ce facem impreuna facem mai bine. Si aceasta lume in rapida schimbare, a-polara si impredictibila in care trebuie sa ne gasim calea, cred ca aceasta este povestea pe care trebuie sa o spuna tarile europene. Despre puterea dialogului, a cooperarii. Pentru ca atunci cand vorbim despre toleranta, cand vorbim despre reconciliere, despre democratie, trasandu-ne istoria, stim cat de mult s-a luptat pentru ele”.

Nu este prima oara cand Rompuy, Presedintele Consiliului European, care reuneste sefii de stat si de guvern din UE, vorbeste despre o lume a-polara. In urma cu doar cateva luni, in marja Summit-ului G20 din Rusia, la o intalnire cu studentii din Sankt Petersburg, Rompuy vorbea despre o lume fara centri de putere, o lume apolara. Mai multe aici.

 

Discursul integral, aici

One Response to Declaratia socanta a lui Rompuy, in plina criza din Crimeea: “Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata”

  1. Pingback: Vulnerabilitățile Uniunii Europene | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.