Delegație a Parlamentului European pentru supravegherea alegerilor legislative din Ucraina

O delegație de 14 deputați în Parlamentului European, condusă de Andrej Plenković (Croația, EPP), își începe pe 24 octombrie activitatea de observare a alegerilor parlamentare din Ucraina, potrivit unui anunț al legislativului european.

parlamentul-european 2Domnul Plenkovic, conducătorul delegației, a declarat: “Alegerile parlamentare sunt importante pentru consolidarea democrației în Ucraina, în special în regiunile unde au loc în condiții neprielnice. Vom avea un rol important, împreună cu alți observatori internaționali, în a observa dacă alegerile au loc într-o manieră liberă și corectă”.

Scopul misiunii este de a evalua dacă alegerile parlamentare din Ucraina de anul acesta sunt organizate conform angajamentelor internaționale ale țării și legilor naționale. Activitatea deputaților se va baza pe criterii și standarde internaționale, așa cum sunt definite de OSCE/ODIHR, și drepturile civile și politice.

Modul de lucru al deputaților

Deputații se vor întâlni în 24-25 octombrie cu autoritățile electorale ucrainene, organizații ucrainene şi internaționale de supraveghere a alegerilor, conducători ai principalelor partide politice, reprezentanți ai societății civile şi ai presei. Sunt programate, de asemenea, întâlniri cu președintele, primul ministru şi ministrul de externe ai Ucrainei.

Membrii delegației vor supraveghea duminică, 26 octombrie, ziua alegerilor, circumscripțiile din capitala Kiev dar şi din orașele Cernigău, Cerkasî, Lvov, Odessa, Harkov şi Dnipropetrovsk. Vor vizita secțiile de vot, vor observa procesul de votare şi vor supraveghea deschidere urnelor şi numărarea voturilor.

Delegația își va termina activitatea în după-amiaza zilei de 27 octombrie după o conferință de presă comună cu alți observatori internaționali, în care vor prezenta concluziile preliminare asupra procesului alegerilor.

Structura delegației

Delegația va fi alcătuită din 14 deputați în Parlamentul European şi integrată într-o Misiune Internațională de Supraveghere a Alegerilor condusă de misiunea experților OSCE.

Delegația reprezintă întreg spectrul politic al Parlamentului European:

Andrej PLENKOVIĆ (Croaţia, EPP), Preşedinte
Anna Maria CORAZZA BILDT (Suedia, EPP)
Joachim ZELLER, (Germania, EPP)
Michal BONI (Polonia, EPP)
Kati PIRI (Olanda, S&D)
Tibor SZANYI (Ungaria, S&D)
Miroslav POCHE (Cehia, S&D)
Ryszard CZARNECKI (Polonia, ECR)
Mark DEMESMAEKER (Belgia, ECR)
Johannes van BAALEN (Olanda, ALDE)
Petras AUŠTREVIČIUS (Lituania, ALDE)
Miloslav RANSDORF (Cehia, GUE/NGL)
Rebecca HARMS (Germania, Verzi/ European Free Alliance)
Valentinas MAZURONIS (Lituania, EFDD)

 

.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.