Dezbatere în PE privind aderarea României la Schengen. Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D): Instituțiile europene trebuie să oprească protejarea intereselor unor state în detrimentul celorlalte

Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a transmis, în plenul Parlamentului European că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, însă datorită „interesului economic al anumitor țări” acest lucru nu a fost posibil. Intervenția sa a venit în contextul unei dezbateri ce a avut loc în legislativul european privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cât mai curând posibil, Zoană solicitând fixarea unui termen clar de aderare pentru cele două state.

„Este a doua oară în anul acesta când votăm o rezoluție pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Nu este prima dată când accentuez în plenul Parlamentului European că România a îndeplinit încă din anul 2011 toate condițiile tehnice de aderare, însă Consiliul demonstrează că preferă interesele economice ale unor țări în detrimentul altora și nu ia nicio decizie pentru acceptarea țării noastre în spațiul Schengen. Rezoluția anterioară nu a avut niciun efect, Consiliul Uniunii Europene nu a luat nicio decizie în acest sens. De altfel, Consiliul nici nu a fost reprezentat în sală, deși este principalul destinatar al acestei rezoluții”, a transmis europarlamentarul român. 

 

Fixarea unui termen pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen este imperativă, a subliniat Zoană.

Am mulțumit colegilor eurodeputați din toate țările membre care au votat rezoluția anterioară și să îi rog să voteze din nou pentru acceptarea imediată a celor două țări în Spațiul Schengen. De această dată, cred eu, este necesară fixarea unui termen, astfel încât cetățenii celor două țări să se bucure cât mai curând de aceleași drepturi pe care le au cetățenii celorlalte state membre.

Să vorbim cu cărțile pe masă: România și Bulgaria au îndeplinit condițiile tehnice de aderare de foarte mulți ani, ba mai mult, aplică regulile de acces în Spațiul Schengen și cooperează excelent cu statele membre în privința respectării acestora și în privința depistării situațiilor care contravin legislației specifice.

Am solicitat imperativ acceptarea celor două țări în Spațiul Schengen și am propus stabilirea unui termen specific. România nu a fost acceptată în Schengen până acum din cauza interesului economic al anumitor țări, însă, Uniunea Europeană este a tuturor statelor membre, nu doar a unora”.

Instituțiile europene trebuie să oprească discriminarea, să pună capăt dublului standard, „să termine cu protejarea intereselor particulare și uneori meschine ale unor state în detrimentul celorlalte”, a mai transmis eurodeputatul român. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.