Directorul SIE, Teodor Meleşcanu: Nu se mai poate vorbi de pericole la adresa României. Toate sunt la adresa siguranţei euroatlantice

teodor-melescanuŞeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre pericolul declanşării unui război la graniţele României, despre profilul strategic al ţării noastre în materie de securitate, precum şi despre o posibilă candidatură la alegerile prezidenţiale din toamnă.

Există pericolul să înceapă un război? Un conflict armat?

Atunci când vorbim de pericole la adresa securităţii trebuie să avem în vedere profilul strategic al României şi evoluţiile de pe plan internaţional. Evident că am putea face o clasificare între pericole care pot influenţa comunitatea internaţională şi pericole specifice la adresa României. Această clasificare este scolastică, mai degrabă.

Este important să înţelegem că pot exista conflicte internaţionale în locuri îndepărtate de România, care pot avea efecte asupra securităţii României. Un exemplu, este războiul din Afganistan. Deşi se întâmplă într-un loc foarte îndepărtat, are efecte în vecinătatea noastră. Pericolul este a unor acte teroriste. Pare greu de crezut. În cazul Bulgariei, la Burgas, a avut un atentat terorist.

Problema care se pune este de a găsi modalităţile cele mai bune de a asigura securitatea pentru ca pericolele să nu ne afecteze. În primul rând, România trebuie să elimine vulnerabilităţile proprii, care înseamnă o planificare de securitate pe termen mediu şi lung. Trebuie să fim conştienţi că România are un profil strategic. Noţiunea de securitate s-a schimbat fundamental. Astăzi, conceptul cuprinde securitatea cetăţeanului şi a statului în care trăieşte.

Din partea cui? Vă referiţi la clasa politică?

Mă refer şi la politicieni. Există un paradox, din păcate. Avem focare de criză în apropierea ţării. Există tendinţa de banalizare şi de acceptare ca un lucru obiectiv. Banalizarea a dus la noţiunea de conflict îngheţat. Nu se realizează că, dintr-o simplă scânteie, un conflict îngheţat, poate deveni un conflict între state. Pe de altă parte, sunt reacţii care sunt de tip emoţional, stimulate de mijloacele media, care fac ca elemente ale crizei să creeze stări de anxietate.

Avea România resurse să joace un rol mai activ în criza din Ucraina?

Din punct de vedere filozofic, se poate face mai mult. Dar la o analiză obiectivă, România a fost una din puţinele ţări care a avut o poziţie principială destul de corectă pe care şi-a asumat-o. Această poziţie a fost exprimată de preşedinte, prim-ministru, guvernul României. Pentru a media, trebuie, în primul rând, să existe o dorinţă din partea celorlalţi. Nu ştiu dacă s-a dorit. Există un interes fundamental pentru noi faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Ceea ce se întâmplă acolo este o chestiune legată de o anumită evoluţie în materie de război, care a fost numit război hibrid. Un conflict în care sunt active forţele speciale, în care media joacă un rol important şi se exploatează posibilităţile economice, se folosesc toate valenţele serviciilor speciale din toate ţările. Fără însă a se trece de linia roşie, aplicarea alineatului 5 din tratatul de la Washington. Dar nu a mai avut loc un atac, ci diverse acţiuni.

Federaţia Rusă, din informaţiile dumneavoastră, are vreo ţintă în România?

Profilul strategic al României este foarte clar. Suntem o ţară membră a comunităţii euroatlantice din lume. Ne aflăm la frontiera de est, dar suntem în interior, nu în afară. Nu există o problemă reală la adresa securităţii noastre. Există o diferenţă între posibilitate şi probabilitate. Posibilităţi există foarte multe, iar conflictul din Ucraina poate fi o asemenea posibilitate, dar pentru a se transforma în probabilitate trebuie să existe şi statul asupra căruia te concentrezi. Iar România nu este un stat singur. La ora actuală nu se mai poate vorbi de pericole la adresa României singură. Odată ce ai devenit membru NATO, nu mai eşti singur. Toate pericolele sunt la adresa singuranţei euroatlantice.

Mai multe declaraţii ale şefului SIE, disponibile AICI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.