Donald Trump, mesaj la Centenarul Marii Uniri pentru România și pentru Klaus Iohannis: ”Considerăm România un aliat ferm şi aşteptăm cu nerăbdare întărirea relaţiei noastre bilaterale”

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis un mesaj României şi preşedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, spunând că „recunoaşte angajamentul României faţă de valorile democratice comune şi securitatea globală”.

Într-un mesaj prezentat de Ambasada României în SUA, Donald Trump a ţinut să precizeze şi că România este un aliat ferm de la care aşteaptă „cu nerăbdare” întărirea relaţiilor bilaterale.

FOTO: Administrația Prezidențială

Împreună cu poporul american,  mă alătur dumneavoastră şi poporului român în celebrarea aniversării a 100 de ani de la unificarea României. Cu această ocazie, recunoaştem angajamentul României faţă de valorile noastre democratice comune şi securitatea globală. Salutăm rolul României de lider în cadrul NATO şi în lupta împotriva terorismului şi apreciem sacrificiile pe care le-a făcut România. Considerăm România un aliat ferm şi aşteptăm cu nerăbdare întărirea relaţiei noastre bilaterale în anii următori. Vă transmit cele mai bune urări cu ocazia acestei aniversări istorice”, se arată în mesajul transmis de preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia Centenarului. 

Misiunea diplomatică a României în Statele Unite amintește astfel că Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost onorat cu mesaje din partea preşedintelui Donald Trump, a secretarului de stat Michael Pompeo; cu rezoluţii şi proclamaţii din partea Camerei Reprezentanţilor, a 45 de guvernatori şi a primarului capitalei americane Washington, D.C.


Reamintim că liderul american i-a mai transmis un mesaj omologului român și în luna septembrie, cu ocazia desfășurării, la București a summit-ului Inițiativei celor Trei Mări

Totodată, în contextul Centenarului Marii Uniri, Camera Reprezentanților a SUA a marcat solemnul moment din istoria României prin introducerea, la data de 11 decembrie 2018, a Rezoluţiei nr. H. Res. 1178.

În document este menționat rolul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia care a adoptat rezoluția de unire a Transilvaniei cu România, precum și sprijinul acordat de Statele Unite în favoarea aspirațiilor de unitate națională a românilor. “În 1918, Statele Unite au sprijinit aspirațiile României de libertate și unitate, pe baza celor 14 puncte ale președintelui Woodrow Wilson”, se arată în rezoluția Camerei Reprezentanților, precizându-se că acest fapt a favorizat “o puternică legătură de prietenie între cele două națiuni, cimentată de o strânsă legătură a parteneriatului strategic”.

Documentul a făcut parte din seria demersurilor realizate de Ambasada României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918, în condițiile în care misiunea diplomatică a iniţiat, la începutul acestui an, un amplu proiect de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918, care a vizat emiterea de către guvernatorii statelor americane a unor Proclamaţii de recunoaştere şi onorare a unităţii naţionale a românilor în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.