Donald Trump susţine că Organizaţia Mondială a Comerţului a tratat SUA „foarte rău” şi ameninţă cu contramăsuri

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) că SUA vor „face ceva” dacă nu vor fi tratate corect, la doar câteva ore după ce Uniunea Europeană a comunicat că taxele auto impuse de americani vor afecta propria lor industrie şi vor duce la contramăsuri, scrie Reuters, potrivit Adevărul.ro.

Trump a declarat, în timpul unui discurs alături de prim-ministrul olandez, Mark Rutte, la Casa Albă: „OMC a tratat Statele Unite foarte rău şi sper că îşi vor schimba comportamentul”.

Statele Unite „au parte de un dezavantaj major privind OMC. Şi nu plănuim nimic acum, dar dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva”, a afirmat Trump, fără să ofere detalii.

 

Declarațiile liderului de la Casa Albă vin după informațiile apărute în presă potrivit cărora Donald Trump le-a spus în repetate rânduri oficialilor de la Casa Albă că ar dori să retragă Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Mai târziu, luni, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump se concentrează pe rezolvarea problemelor de pe piaţa de schimb globală, nu să iasă dintr-o organizaţie care a fost o bază a sistemului de schimb global de după război.

Uniunea Europeană a avertizat luni că bunuri americane în valoare de până la 294 de miliarde de dolari vor fi taxate într-o serie de contramăsuri dacă preşedintele american Donald Trump va impune taxe vamale pentru importurile de autoturisme. Trump a declarat că europenii reprezintă o problemă la fel de mare precum China în privinţa pieţei de schimb şi a ameninţat că va impune o taxă vamală de 20% pentru importurile de maşini.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.