Donald Trump vrea să reducă cu 50% numărul soldaților americani prezenți în Afganistan. Senator american: Deschide drumul către ”un nou 11 septembrie”

Președintele american Donald Trump a decis înjumătățirea trupelor prezente în Afganistan, a informat joi un responsabil american, la doar o zi după ce liderul de la Casa Albă a anunțat că va retrage trumpele staționale în Siria, decizie care a atras demisia secretarului american al Apărării, Jim Mattis, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: Wikipedia

”Decizia a fost luată. Va fi o retragere importantă” din Afganistan, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Este vorba despre circa 7.000 din cei 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, au anunţat Wall Street Journal şi New York Times.

Potrivit responsabilului, Donald Trump a luat decizia marți, în aceeași zi în care liderul american a informat Pentagonul despre intenția sa de a retrage trupele din Siria.

Anunțul l-a determinat pe secretarul american al Apărării, Jim Mattis, să-și prezinte ieri demisia.

”Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al Apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră (…), consider că este un lucru bun să mă retrag”, a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi.

Înainte să devină preşedinte, Trump a susţinut în repetate rânduri retragerea trupelor americane din Afganistan, însă anul trecut a menţionat că va menţine prezenţa americană acolo pentru a preveni colapsul Afganistanului după o revenire a talibanilor. Informaţiile nu au fost confirmate oficial.

SUA sunt prezente în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, acesta fiind cel mai lung război din istoria SUA. Când talibanii, care controlau Afganistanul, au refuzat să îl predea pe liderul Al-Qaeda, cel care a revendicat atacul terorist, preşedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a lansat o operaţiune militară pentru a-l găsi pe Bin Laden şi pentru a înlătura talibanii de la putere.

Senatorul republican Lindsey Graham a declarat că retragerea ar putea deschide drumul către ”un nou 11 septembrie”.

Mai mult de 2.400 de militari americani au murit în conflictul din Afganistan care durează deja de 17 ani, iar oficialii Pentagonului au avertizat în repetate rânduri că o ieșire precipitată ar permite militanților să dezvolte noi comploturi privind SUA.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.