Donald Tusk, la Congresul PPE: Populiștii susțin că integrarea în UE înseamnă să ne sacrificăm suveranitatea. Este o opinie naivă și periculoasă

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat în cadrul Congresului PPE de la Malta, că o Uniune Europeană puternică este cea mai bună garanție a suveranității naționale, contrar declarațiilor populiștilor și extremiștilor. Oficialul european a mai transmis că misiunea Uniunii Europene este aceea de a-i convinge pe cetățenii europeni de acest lucru. 

”Cheia viitorului nostru stă în unitatea și suveranitatea Europei. În ultimii ani, europenii, de la Varșovia la Londra, de la Atena la Helsinki, au fost făcuți să creadă că o Europă integrată reprezintă o amenințare la adresa suveranității naționale. Că Uniunea Europeană și Bruxelles-ul cer o reducere a patriotismului. Că pe măsură ce ne integrăm în UE trebuie să ne sacrificăm suveranitatea (…) Că pierdem controlul asupra propriului destin, în timp ce delegăm o parte din puterile noastre comunității europene. (…) Aceasta a fost, de fapt, tema principală, a campaniilor anti-UE din Marea Britanie și din multe alte locuri, practic, în toată Europa”, a declarat Tusk.

Foto: PPE/Flickr

”Acesta este un punct de vedere și naiv și periculos. Misiunea noastră trebuie să constea a-i face pe europeni să realizeze că este exact opusul. Că o UE puternică, capabilă de suveranitate în raport cu lumea exterioară, capabilă să își protejeze valorile, cultura și granițele externe este cea mai bună, și poate singura garanție a suveranității naționale.”, a argumentat oficialul UE.

”Cuvinte precum securitate, suveranitate, demmnitate și mândrie trebuie să întoarcă în dicționarul nostru politic. Nu există niciun motiv pentru care, în dezbaterea publică, extremiștii și populiștii ar trebui să aibă un monopol asupra acestor termeni”, a transmis acesta.

La Congresul din Malta au participat membrii PPE din Parlamentul European, parlamentarii naționali din partidele afiliate la PPE, comisarii europeni desemnați de țările conduse de forțe politice PPE și, nu în ultimul rând, liderii celor mai importante instituții europene și șefii de stat și de guvern din cadrul acestei familii politice. Oficialii vor adopta un document care vizează ”Viitorul Europei”.

”În timp ce ne pregătim pentru viitorul, trebuie să fim conștienți de trecut. Europenii pot fi mândri de progresele deceniilor trecute. Chiar dacă Europa a trecut printr-o serie de crize în anii trecuți, integrarea europeană a fost un proiect de succes. Intenționăm să comunicăm mult mai clar despre proiectul european cu cetățenii noștri. Noi trebuie să fim forța politică care furnizează răspunsuri cetățenilor noștri, numai așa putând să combatem amenințările și insecuritatea. PPE trebuie să găsească un nou echilibru între libertate, securitate și corectitudine”, va fi viziunea pe care Partidul Popular European o va proiecta prin intermediul documentului Viitorul Europei după Congresul de la Malta (mai multe detalii aici). 

Congresul PPE are loc la câteva zile după ce șefii de stat și de guvern din UE (8 din 27 sunt din partea PPE, plus președinții Comisiei, Consiliului European și Parlamentului) au adoptat Declarația Comună de la Roma, prilejuită de aniversarea a 60 de ani de la semnarea tratatelor fondatoare ale Comunităților.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.