Donald Tusk, primul lider european care salută debutul președinției României la Consiliul UE: ”Sunt încrezător că veți livra”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marți că este încrezător că România “se va descurca” pe măsură ce va prelua președinția rotativă a Consiliului UE.

An Nou Fericit! Doresc României toate cele bune la prima sa președinție în UE. Sunt încrezător că veți livra și aștept cu nerăbdare să colaborăm“, a scris Tusk pe Twitter.

Mesajul lui Tusk a fost în contrast puternic cu comentariile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat că România “nu a înțeles încă pe deplin ce înseamnă să prezideți țările UE”.

Citiți și 1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

Mandatul României la șefia Consiliului UE este structurat în patru priorități tematice, însă tot atâtea vor fi și momentele cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune>.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.