După lungi runde de negocieri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi publicat marți ( The Times )

Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi publicat marți, după ce cu o zi înainte va fi analizat de Guvernul britanic, a anunțat joi The Times, citiat de Adevărul.ro.

”Conform unui calendar discutat astăzi (n.r. joi) la Whitehall: şedinţă de cabinet probabil luni“, a declarat Sam Coates, editorul politic adjunct al The Times, citat de Reuters.

De altfel, și afirmațiile premierului Irlandei, Leo Varadkar, vin să întărească această idee lansată de publicația aminită mai sus.

”Cred că este mai probabil decât improbabil să încheiem un acord în câteva săptămâni, înainte de finalul anului. Dar multe lucruri pot merge prost”, a spus Varadkar într-o reuniune a Consiliului britanico-irlandez, structură interguvernamentală creată în conformitate cu Acordul din Vinerea Marea pentru a promova relaţii pozitive, pragmatice, între administraţiile din Irlanda, Irlanda de Nord, Scoţia, Ţara Galilor, Isle of Man, Jersey şi Guernsey, informează Agerpres.

În aceeaşi zi cu publicarea acordului, responsabilul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, se va întâlni cu negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a adăugat jurnalistul The Times.

Miercuri, premierul britanic Theresa May va face o declaraţie în Camera Comunelor, iar un summit UE pe tema Brexitului ar putea avea loc între 23 şi 25 noiembrie, a mai spus Sam Coates.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va părăsi comunitatea europeană la finalul lunii martie 2019, perioadă în care România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Uniunea Europeană a depus eforturi substanțiale pentru a evita crearea unei ”frontiere dure” între Irlanda și Irlanda de Nord, astfel încât provincial nord-irlandeză să rămână, și după Brexit, în uniunea vamală și în piața unică europeană.

Această variantă ar duce însă la o divizare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, lucru de neacceptat pentru Londra, care își justifică poziția prin faptul că această decizie ar afecta integritatea teritorială a țării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.